Невдовзі в районних лікарнях Рівненщини можна буде діагностувати інфаркт за декілька хвилин

Вже зовсім скоро міські та районні лікарні Рівненської області отримають 19 нових аналізаторів кардіомаркерів. Їх закупили в рамках Проекту Світового банку. Як  розповів координатор Проекту Сергій Рибачок, наріз лікарі-лаборанти проходять відповідні навчання по роботі з новим обладанням. У мережі з'явилися деякі суперечки щодо вартості послуги:

1. Це тест на каріомаркер (кількісний). Він не може коштувати 2 грн., тому що мова йде не про рівень глюкози в крові, а про діагностику інфаркту міокарда. 2. Як показує практика, у районі з населенням 60 тис. таких тестів проводять 15-20 на місяць. Це не є масове дослідження і не потребує мільйонного фінансування, 3. Реалізація Проекту передбачає співфінансування з місцевих бюджетів. Це умова на підставі якої Проект реалізовується. 4. Якщо Ваш заклад не має на це коштів, Ви, як головний лікар, маєте звернутись до райради про фінансування відповідної бюджетної програми, або ініціювати виділення цих коштів облрадою на усі заклади області. Ці кошти будуть зарахоівані як співфінансування. 5. Якщо ми хочемо змінити якість надання медичних послуг, то потрібно бути готовими виділяти на це кошти. Саме для цього люди і сплачують податки.

У приватних лабараторіях вартість аналізу на рівень тропоніну  в крові може різнитись від 140 до 300 грн. в залежності від цінової політики самої лабараторії. Але така послуга наразі доступна тільки жителям обласного центру. Завдання ж Проекту зробити це доступним і на районному рівні. Крім того, часом потрібно прослідкувати показник в динаміці. Кожен раз возити в Рівне кров, або пацієнта це не вихід. Якщо мова йде про інфаркт то питання стоїть про те, що за 2 години людина має уже бути у серцево-судинному центрі. Саме тому ми надали районам аналізатори та автомобілі для доставки пацієнтів. І найближчим часом надамо ще багато діагностичного обладнання. Завдання ж лікарні зробити щоб це все ефективно використовувалось, - додав у коментарі пан Рибачок.

Фото - Сергй Рибачок

Читайте також