Нова школа на Рівненщині: чого чекати батькам і вчителям початкових класів?

1 лютого на онлайн-платформі EdEra стартувала програма перепідготовки вчителів початкової школи, які з 1 вересня 2018 року навчатимуть близько 400 тисяч першачків. Про це повідомляє видання «Українська правда».

Вони пишуть, що для проходження зареєструвалися 51388 освітян станом на 30 січня, з посиланням на прес-службу міністра освіти і науки Лілії Гриневич.

Курс створено спільно Міністерством освіти і науки України та студією онлайн-освіти EdEra за участі громадської спілки "Освіторія".

"У реформі Нова українська школа багато рішень народжуються вперше та вперше застосовуються в нашій системі освіти. Використання сучасних технологій – дистанційного курсу – одне з таких рішень, – розповіла Гриневич.

Воно формувалося з урахуванням величини завдання – перепідготувати 22 тисячі вчителів початкової школи, які повинні пройти підвищення кваліфікації в обмежені терміни часу. Навчальних 60 годин вчитель має пройти в межах дистанційного курсу, а ще 60 годин будуть спрямовані на очне навчання".

У межах підвищення кваліфікації педагоги мають отримати:

  • інформацію про суть реформи;
  • знання та навички використання сучасних методик навчання;
  • уміння навчати через інтегроване навчання;
  • сучасні підходи до управління класом.

"Важливою частиною курсу є розділи, присвячені інклюзивній освіті та основам нейропсихології – науці, що дозволяє зрозуміти особливості функціонування мозку дитини, виявити причини труднощів у навчанні й усунути їх", – відзначила Гриневич.

"Онлайн-курс для вчителів початкової школи" є безкоштовним, віндоступний онлайн для всіх зареєстрованих користувачів 24 години на добу та 7 днів на тиждень.

"За нашими приблизними підрахунками для проходження курсу було зареєстровано близько 5 тисяч нових електронних пошт. І зараз усі ці вчителі вже працюють онлайн в інтерфейсі. Тобто якщо ми говоримо про навички 21 століття, то вже ці користувачі пройшли справжню школу "Learning-by-doing", – розповів засновник студії онлайн-освіти EdЕra Ілля Філіпов.

Підвищення кваліфікації для вчителів початкової школи відбуватиметься за таким графіком:

  • 1 лютого 2018 року – старт дистанційного курсу, який вчителі мають пройти орієнтовно до кінця травня.
  • 15 лютого – 6 березня 2018 року – проведення настановчих очних сесій.
  • Березень-квітень 2018 року – проведення другої очної сесії.
  • Травень-червень 2018 року – проведення третьої очної сесії.

За словами розробників, курс на 80% складається із практичних методик і інструментів, якими може скористатися вчитель.

Участь в онлайн-курсі відкрита для всіх охочих – тобто кожен вчитель, який має бажання опанувати методики компетентнісного навчання, або, наприклад, батьки школярів, можуть пройти навчання.

У разі успішного закінчення курсу вони отримають електронний сертифікат.

Наявність сертифікату обов’язкова для вчителів, що навчатимуть 1-й клас з вересня 2018 року. Він зараховуватиметься як підвищення кваліфікації.

Курс складається із 6 модулів. Також розроблено інтерактивний посібник-глосарій EdEra Books із короткими теоретичними відео та навчальними текстами з онлайн-курсу.

 

Читайте також