Новинки українського кіно-2018: що варто подивитися?

У 2017-му на широкі екрани вийшло 34 українські фільми. Втім, режисери обіцяють, що в наступному році вітчизняного кіно стане ще більше. 2018-й ще не розпочався, а вже відомо про декілька прем’єр.

«Легенда Карпат» Сергій Скобун

Історично-пригодницький фільм розповідає про ватажка визвольного руху карпатських опришків у XVIII столітті Олексу Довбуша. У фільмі він постає носієм національної ідеї. Він уособлює закони гір і справедливості. У фільмі показується шлях Довбуша з самого дитинства, коли він був німий і його врятував від цієї вади мольфар. Саме він і помітив у малому хлопчику неординарну особистість, що може змінити світ. Згодом від катувань смоляків помирає мама маленького Довбуша. Саме це і змусило його взятися за зброю.

«Крути 1918. Захист» Олексій Шапарєв

Фільм створюється до сторіччя проголошення Української Народної Республіки та до сотої річниці бою студентів під Крутами. На тлі національно-визвольного руху в стрічці розкривається подвиг молодиків, що воювали за Незалежність, та піднімається питання взаємовідносин батьків і дітей.

 

«Троє» Іван Кравчишин

Картина змальовує Україну минулого століття. Три абсолютно різні чоловіки, у кожного з яких – кардинально різні світогляди. Один сповідує ідеї більшовизму, інший прагне будувати власну незалежну державу. А третій переконаний, що на чужині ліпше, через що прагне втекти за кордон. Він намагався щось змінити тут, та в певний момент він здався. За горизонтом він бачить красиве життя, і вважає, що його історія на батьківщині закінчена.

 

«Коли падають дерева» Марися Нікітюк

У центрі історії – доля трьох поколінь, що проживають у жорстких соціальних рамках і спробах віднайти внутрішню свободу. П’ятирічна Вітка стає свідком драми у стосунках сестри Лариси та її коханого, бандита на ім’я Шрам. Все це відбувається в українській провінції, тому не дивно, що народні вірування місцевих жителів, дика природа, розквіт криміналу та пострадянський хаос злились тут воєдино. Саме це злиття творить унікальне естетичне тло стрічки.


«Морена» Сергій Альошечкін

В одному карпатському селі живе дівчина Іванка, яку місцеві прозвали Мореною. В ті краї приїзжає Юрко зі своєю дівчиною Анею, щоби погостювати у батьків коханої. Морена настільки захоплюється юнаком, що вирішує його причарувати. Після зустрічі з Мореною з парою починають відбуватись загадкові події. І на цьому ґрунті між дівчатами спалахує конфлікт, який швидко набирає обертів справжньої війни.

 

Також у наступному році можуть вийти фільми: «Екс» Сергія Лисенко, «Небо» Олексія Пантелеєва, «Король Данило» Тараса Химича, «Гуцулка Ксеня» Олени Дем’яненко, «Егрегор» Любомира Левицького, «Дау» Іллі Хржановського і «13 автобус» Олександра Безручко. Не відомо, коли відбудуться прем’єри картин «Люксембург» Мирослава Слабошпицького і «Толока» Михайла Іллєнка. Постійно переноситься реліз «Давай танцюй!» Олександра Березаня. За словами продюсера Володимира Філаппова, фільм «Іній» Шарунаса Бартаса вийде у кінотеатральний прокат у 2018 році.

 

Читайте також