Обережно, дизентерія: як рівнянам уберегтися?

фото - Фейсбук

Літо - найтепліша та найблагодатніша пора року. З настанням літа ми виїзджаємо відпочити на природу, купаємось, їмо запашні шашлики, свіжі овочі та ягоди. Але не слід забувати, що літо несе нам і неприємні моменти - ризик підхопити кишкові інфекції. Однією з таких інфекцій є дизентерія, пише Рівненський обласний лабораторний центр.

Щороку в світі від дизентерії помирає 700 тисяч чоловік, а хворіє близько 80 мільйонів. В Рівненській області за минулий рік було зареєстровано 42 випадки дизентерії (3,6 вип на 100 тис. нас.) з них 31 дитина. У місті Рівне захворіло 29 осіб, по 4 випадки зареєстровано в Сарненському та Рівненському районах, 2 випадки в Млинівському районі, по 1 випадку в Дубровицькому, Здолбунівському районах та м.Вараш. Хворіють переважно діти - 30 випадків від числа всіх захворівших. Вже за перші 3 місяці 2018 року захворіли на дизентерію 3 жителі міста Рівне. 

Проявами хвороби є пронос, болі в животі, підвищена температура тіла. Викликається хвороба виключно бактеріями. Бактерії можуть жити декілька діб на предметах, якими користується хвора особа, на дверних ручках, білизні, рушниках, посуді. Кип'ятіння вбиває бактерії лише за мить. При нагріванні до 60°С шигели гинуть за 20 хвилин. Під впливом сонячного світла бактерії загинуть за півгодини, а ультрафіолетові промені вбивають їх через 10 хвилин.

Холод шигел не вбиває.

Джерелом інфекції є хворі та бактеріоносії.

Шляхи передачі дизентерії наступні: 

1. Контактно-побутовий шлях від хворої до здорової людини при будь-яких формах контакту.

Переносниками збудника дизентерії часто є мухи та інші комахи. На їх тільцях шигели живуть до 3 діб, тому за цей час вони розносять збудники на продукти харчування, предмети побуту.

2. Харчовий шлях реалізується через вживання забруднених шигелами продуктів харчування, в т.ч.молочних, м'ясних, салатів.

Профілактика - це миття всього, що куплено на ринку та зірваного в городі, дотримання правил приготування, умов та термінів зберігання готових страв, дотримання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук, знищення мух, тарганів, мурах і унеможливлення їх потрапляння в приміщення, в тому числі в ті, де зберігаються харчові продукти.

3. Водний шлях. 

Шигели можуть забруднювати питну воду, потрапляти з фекаліями в річки, ставки та озера. У водному середовищі вони живуть до місяця, а у вигрібних ямах - в два рази довше. Заходи профілактики полягають у регулярному епідеміологічному контролі за якістю питної води, недопущенні попадання неочищених стічних вод у водойми.

Потрібно утримуватись від купання в незнайомих місцях, не допускати використання води із річок, озер для приготування їжі та пиття.

Отож, дотримуючись простих правил особистої гігієни ви гарно проведете літній період. Але, якщо раптом ви відчуєте певні кишкові розлади, не варто самим ставити собі діагноз і займатись самолікуванням. При перших ознаках хвороби звертайтесь до лікаря.

Читайте також