Острог може приєднати до себе ближні села (ФОТО)

В Острозі розпочалися жваві обговорення щодо децентралізації

В Острозькому районі відбулася робоча зустріч з представниками міста, головами сільських рад, та депутатами. На зустріч завітали представники Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ з питань децентралізації. Головне питання, яке розглянули, – це приєднання до міста Острога навколишніх сільських рад. 

Консультант з правових питань Проекту ПУЛЬС Василь Курилас розповів присутнім, що кілька днів тому Президент України підписав відповідний закон про приєднання суміжних сільських рад до міст обласного значення. У нас в області є 4 таких міста, серед них Острог, до того ж в Острозькому районі немає жодної ОТГ. Тому нині місто і навколишні села отримали шанс без проведення виборів приєднатися і утворити спроможну міську громаду. 

Острозький міський голова Олександр Шикер також звернувся до присутніх: 

«Ми тільки за те, щоб до нас приєдналися села. Ми готові до співпраці, зараз навколо міста є 4 потенційні  партнери:  сільські ради Вельбівно, Мощаниця, Розваж та Межиричі. Тільки з вашої ініціативи і пропозицій ми можемо утворити потужну громаду. Для мешканців останніх стануть доступними більш якісні соціальні, адміністративні, інші послуги, які надаються з місцевого бюджету».

Однак Мощаницький сільський голова Олександр Чубик виступив категорично проти такого об’єднання. Каже, Мощаниця не хоче йти до міста, тому вони розглядають утворення ОТГ тільки у складі із сусідньою сільською радою.

Сільський голова Розвазької сільської ради Юрій Ягодка  висловив власну  думку щодо приєднання.

«Це прийнятний варіант для нашої сільської ради, адже наша рада - це лише одне село. Мешканців у нас небагато, та й ми практично поруч з містом. Тому переваг у плані об’єднання є чимало. Але головне слово за громадою села та депутатами».

Голова Острозької районної державної адміністрації Богдан Турович виокремив три варіанти розвитку:

«1-й варіант: утворення об’єднаної територіальної громади шляхом приєднання сільських рад до міста обласного підпорядкування Острога. 2-й варіант: утворення ОТГ шляхом об’єднання. 3-й варіант: чекати 2020 року і утворити ОТГ адміністративним шляхом; він є неприйнятним». 

Від об’єднання в одну територіальну громаду виграє як місто-центр, так і села, що є його «супутниками». 

- Таке об’єднання стане потужним поштовхом для розвитку приміської інфраструктури: автодоріг, транспорту, соціальної сфери, охорони здоров’я, та освітньої галузі -  запевнила присутніх консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер

Тому власні амбіції потрібно переглянути і працювати на розвиток громади, та забезпечення їх основних потреб.

Повідомляє Офіс Реформ Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ Асоціації міст України

Читайте також