ОТГ Рівненщини мають шанс приєднатися до кампанії «Активні мешканці – успішна громада»

фото ілюстративне

Громадянська мережа ОПОРА запрошує відкриті, активні та мотивовані об’єднані територіальні громади Рівненської, Волинської, Житомирської, Тернопільської та Львівської областей приєднатися до кампанії «Активні мешканці – успішна громада». 

Хто такі відкриті? Готові впроваджувати інновації та змінювати підходи до управління!

Хто такі активні? Не чекаючи допомоги від інших, самі є рушійною силою для змін у громаді!

Хто такі мотивовані? Готові вчитися задля майбутніх змін!

До участі у проекті будуть відібрані 4 громади, які покажуть практичний досвід залучення мешканців до розробки рішень, які готові відійти від «кабінетної політики» та дійсно обрати нову форму управління до формування місцевої політики, а також  ті громади, які обґрунтують свою мотивацію участі у проекті та важливості діалогового підходу у розвитку їх громади.

Першим етапом кампанії «Активні мешканці – успішна громада» стане дослідження ресурсного потенціалу громад. Фахівці визначать наявні ресурси громади, виміряють рівень їх використання та  оцінять можливості громади, які визначають перспективи діяльності та розвитку громад.  Значна увага буде приділена нематеріальним ресурсам, таким як соціальний капітал (взаємодія).

Важливою складовою стане навчання для мешканців та представників органів місцевого самоврядування. Зокрема, для представників влади буде проведений триденний семінар-тренінг, що сприятиме підвищенню компетенцій щодо практичних методик проведення публічних консультацій з мешканцями. Фахівці ОПОРИ підготують модераторів–консультантів, так званих «агентів змін», які в подальшому зможуть впроваджувати публічний процес в громадах, використовуючи діалоговий підхід –  проведення консультацій з громадськістю. Отримані навички модератори також зможуть використати для організації роботи робочих груп з напрацювання Дорожньої карти розвитку громади.

У кожній громаді відбудуться тренінги для підвищення їх компетенцій у сфері місцевого самоврядування та регіонального розвитку (зокрема, спроможності ведення власної справи, розуміння ролі місцевого самоврядування та їх основних функцій, розвитку стратегічного мислення, як запоруки власного успіху та побудови розвинутої громади).

Завершальним етапом стане напрацювання Дорожньої карти розвитку громади, яка міститиме ефективні процедури громадської участі. Через проведення публічних консультацій фахівці ОПОРИ, мешканці, представники бізнесу та влади спільно напрацюють Дорожню карту розвитку громади – документ, який враховуватиме усі особливості громади, врахує роль мешканців, влади та бізнесу, а  також сприятиме її економічному розвитку.

Умови участі:

Для участі в конкурсі необхідно надіслати аплікаційну заявку на пошту [email protected] або заповнити гугл-форму. Дедлайн подачі заявок – 31 серпня 2018 року.

Результати конкурсу переможцям повідомляють за допомогою електронного листа до 3 вересня 2018 року включно.

За детальною інформацією звертайтесь [email protected]

Читайте також