Переймали досвід Мукачева: у Рівному презентували електронний квиток

Сьогодні в Рівному презентували систему обліку оплати проїзду в громадському транспорті – електронний квиток.  Ініціатором такоі зустрічі виступила депутатка Рівнеради від фракції «Рівне Разом» Катерина Марчук. Цей спосіб безготівкового розрахунку діє у низці міст України.  

Про досвід Мукачева та Чернівців розповів координатор системи електронного квитка Сергій Паньо.

«Ми одні з перших в Україні, хто зробив і впровадив електронний квиток, зробили це в місті Мукачево. Ми пройшли всі етапи, які можна було пройти. Ми розробили всі документальні супроводження впровадження електронного квитка, - каже Сергій Паньо. - Тому що на державному рівні Закон є, а як на місцях робити це – невідомо. Як розробляти, як впровадити, як платити компенсації, хто буде компенсувати за пільгові перевезення».  

Зважаючи на те, що у системі транспортного перевезення, зокрема, громадського, зустрічається низка проблем, такий спосіб розрахунку за проїзд дозволив би, щонайменше, вивести з тіні обіг коштів у перевізників. Також безготівковий проїзд дозволить контролювати кількість представників пільгових категорій, які скористались послугою.

Автоматизований процес оплати та обліку забезпечить зменшення кількості зловживань як з боку кондукторів, так і з боку пасажирів. Крім того, кондукторів замінять контролери. 

Для того, аби зчитати інформацію із транспортної картки, встановлюють спеціальні валідатори. Однак, процес впровадження системи досить довгий і передбачає не лише встановлення пристроїв.

«Як голова профільної комісії, я впевнена, що до кінця нашої каденції ми впровадимо це, адже є досвід інших міст, якщо ми будемо переймати досвід, ми складемо для нашого міста ідеальну систему. Це справа непроста, на це потрібен не місяць і не три. Тому що встановити пристрої це одне, але треба ще навчити містян», - додала депутатка від фракції «Рівне Разом» РМР, голова комісії із питань міського господарства, транспорту, зв’язку та екології Катерина Марчук.

При впровадженні електронного квитка у громадському транспортні можна буде розрахуватись за допомогою:

  • Транспортних, соціальних, учнівський і тд. карток (на базі Mifare, Cipurse);
  • Банківських карток (Master Card Pay Pass);
  • Пристроїв із підтримкою технології NFC;
  • Паперових карток із QR-кодом.

Система складається із основного сервера, до якого підключені модулі контролерів, валідатори, точки продажу та поповнення, модулі працівника соцзахисту, оператора тощо.

Для здійснення проїзду в громадському транспорті необхідно при вході в автобус піднести до валідатора (електронного компостера) проїзний квиток тривалого користування або електронний квиток.

Загалом впровадження системи електронного розрахунку може зайняти тривалий час. Це передбачає встановлення пристроїв і пропрацювання  механізмів компенсацій та інших нюансів, які з'являються у кожному місті.

Читайте також