Підприємець з Рівненщини побудував сонячну електростанцію і заробляє на цьому

http://sts.sumy.ua

Як побудувати малу електростанцію і заробляти на цьому кошти розповів Василь Власюк — підприємець з міста Дубна Рівненської області. Чоловік встановив сонячну електростанцію потужністю 30 кВт – і вже рік заробляє на відновлюваному джерелі енергії.

За словами підприємця, 108 фотоелектричних модулів змонтовані на даху будинку та металевих опорах над гаражем виробили найбільше електроенергії у травні, пише volyn.com.ua.

«Найуспішнішим місяцем виявився сонячний і спекотний травень – СЕС виробила приблизно 4 тисячі кВт-год, — розповідає Василь Власюк. — У червні-липні йшли дощі й показники зменшилися, але клімат змінюється, й на Рівненщині нині значно більше сонячних днів».

Встановлювати сонячні панелі краще за містом, щоб поряд не було сусідніх будинків та дерев, які створюють тінь, тоді буде значно кращий ефект, ділиться досвідом підприємець.

«Для досягнення максимальної віддачі фотоелектричні модулі потрібно розміщувати строго на південь, — пояснює він. — Вже в ході експлуатації довелося переставляти частину батарей, які були змонтовані занадто близько одна від одної».

Також потрібно шукати компетентних та кваліфікованих фахівців, наголошує Василь Власюк.

«У мене спочатку не було жодних питань до підприємця, який ставив панелі, але згодом з’ясувалося, що він не може надати усі необхідні документи на обладнання, — розповідає він. — Довелося переставляти електричний стовп та демонтувати комин на будинку».

За похмурої та холодної погоди у короткі грудневі дні сонячна станція виробляють 3–5 кВт-год електроенергії на добу.

«Регулярно моніторю роботу СЕС і записую показники у спеціальний журнал, — розповідає Василь Власюк. — У сонячній енергетиці все залежить від погоди: якщо у грудні 2017 отримав 350 кВт-год, то у грудні 2018 — близько 150 кВт-год».

Надлишки «зеленої» електроенергії продає Василь Власюк за «зеленим» тарифом.

СЕС обійшлася підприємцю у мільйон гривень, з яких 200 тисяч гривень — власні заощадження, а 800 тисяч – банківський кредит.

Читайте також