Плавці з Рівненщини виборювали перемогу у Німеччині (ФОТО)

http://03656.com.ua

Про те, як дубенські веслувальники перемогу у Німеччині виборювали, розповідає інформаційний портал м. Дубно. 

27-річчя незалежності України, День прапора цьогоріч були особливими для українців не лише відзначенням, а й перемогою веслувальників на човнах «Дракон». Так, національна збірна команда на чемпіонаті Європи у німецькому Брандербурзі виборола друге загальнокомандне місце. З понад 2 тисяч спортсменів з 18 країн за нагороди боролись і троє дубенчан – Віталій Лахита, Віктор Недашковський та Василь Осійчук. У Дубно спортсмени повернулись з 16 золотими та срібними нагородами. Про самі ж змагання та символічну перемогу веслувальники розповіли журналістам.

«У 2016 році в Італії на змаганнях, що проводяться раз у два роки, команда України виграла 1 місце і виборола Кубок націй. А вже цього року на чемпіонаті Європи у Німеччині ми його відстоювали. Але, на жаль, за кількістю золотих медалей перше місце здобула команда господарів, а ми – друге, хоча й у нас однакова кількість срібних та бронзових нагород, – розповідає Віктор Недашковський. – Окрім того, змагання для українців були дуже символічними: Міжнародна федерація на медалях використала кольори нашого прапора – блакитного і жовтого».

Доповнює слова колеги Василь Осійчук:

«На змагання ми їхали дуже вмотивовані, так як в Україні святкували День Незалежності, і дуже хотіли заспівати гімн нашої держави, щоб підняли синьо-жовтий прапор. І нам це вдалося – у перші два дні змагань гімн України найчастіше грав, а всього він пролунав 27 разів. Наша збірна 27 раз підіймалась на найвищу сходинку. Значно відчувався командний дух, всі переживали один за одного, вболівали і підтримували, коли не змагались».

Змагання були виснажливі та з сильним навантаженням для українських спортсменів, так як доводилось ганятись їм у різних дистанціях – 200м., 500 м., 1 км та 2 км та проходити їх відразу після попередньої гонки. Та й система відбору була складною – треба було пройти три дистанції з максимальним часом, час проходження яких сумувався. Переможцем ставав той, хто найшвидше пройшов раунди. Українські веслувальники взяли своєю витривалістю і поступились німцям лише на короткій дистанції.

Веслування на човнах «Дракон» є неолімпійським видом спорту і оплачується лише за нагороди. А тому спортсмени жили в наметах, їжу готували у мультиварці та навіть жертвували замість відпочинку власними коштами на поїздку. Хоча й відзначають, що це для них звично. З метою економії у Німеччину їхали власним транспортом. Грошей ні у кого дубенські веслувальники не просили, та й раніше, до депутатства (Віктор Недашковський, Василь Осійчук – депутати Дубенської міськради) це було простіше зробити. Самі ж допомагають юніорам. Також дубенчани вважають, що залучення благодійників чи спонсорів до допомоги можливе, коли буде постійне власне місце, приміщення для тренувань та оновлена матеріальна база.

Та не лише українські спортсмени у Німеччині змагались за перемогу. Вражали вони й своїми співами і піснями. Завдяки веслувальнику з Житомирщини з музичною освітою, що задавав тон, українці неодноразово виконували гімн України. У День Прапора збірна перед нагородженням дивувала інших учасників змагань «Червоною рутою». Після чого президент всесвітньої федерації відзначив українців компліментами про колоритну форму, зорганізованість, постійну присутність прапора на нагородженні. А організатори навіть запропонували веслувальникам фотосесію.

Ну й без курйозів на змаганнях не обійшлось.

«Ми приїхали на змагання, а мене ніде не було. Замість того, щоб записати мене «правим» мене записали «лівим», що поставило під загрозу мою участь у чемпіонаті. А це ніби тобі дали ручку в іншу руку і ти розуміє, що писати не вмієш. Та після узгоджень і у зв’язку зі станом здоров’я інших членів команди все вирішилося», – говорить Віталій Лахита.

Зупинятись на досягнутому веслувальний клуб «Гетьман» не планує, а поставив собі за мету виступити і представити Дубно наступного року на чемпіонаті світу по клубах у Києві. Окрім того, готуватимуться ще рік та пробуватимуть знову повернути Кубок націй Україні.

Читайте також