Податкова служба відповіла на найбільш поширені питання, які цікавлять рівнян

фото ілюстративне

Проведено черговий сеанс телефонного зв’язку "гаряча_лінія"

Нещодавно ГУ ДФС у Рівненській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником управління податків і зборів з  фізичних осіб  Людмилою Кончук. Тема «гарячої лінії»: «Деклараційна кампанія 2018». Надаємо відповіді на запитання, що надійшли під час сеансу телефонного зв’язку.

Чи включається до річної податкової декларації про майновий стан і доходи з метою оподаткування ПДФО сума поворотної фінансової допомоги, що надається фізичній особі юридичною особою-нерезидентом на термін більше одного року?

 Сума коштів, надана юридичною особою - нерезидентом фізичній особі за договором позики, яку фізична особа (позичальник) повинна повернути позикодавцеві у визначений договором термін, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб і не відображається у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.
     Якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи та відображається у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

У яких випадках фізичні особи зобов’язані подати річну декларацію?

Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:

- доходів не від податкових агентів, тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи.

До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо сума боргу, у розрахунку на рік, перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року;

- інвестиційних доходів;

- іноземного доходу;

- та в інших передбачених Податковим кодексом випадках.

Коли декларація про доходи не подається?

Обов’язок фізичної особи-платника податку на доходи фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник отримував доходи:

- від податкових агентів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого доходу;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений  податок на доходи фізичних осіб та військовий збір;

- у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та з яких сплачено податок.

Які строки подання декларації та сплати нарахованих податків і зборів?

Фізичні особи, не зареєстровані підприємцями, подають декларацію про отримані доходи дo 01 травня 2019 року, тобто, граничним строком подання декларації є 30 квітня. А декларацію на отримання податкової знижки громадяни подають пo 31 грудня 2019 року включно. Сплатити податкове зобов’язання потрібно до 01 серпня 2019 року.

Хто може бути звільнений від подання декларації?

Вiд обов’язку подання декларації звільняються платники податку, якi є неповнолітніми абo недієздатними особами, перебувають нa утриманні батьків (опікунів) aбо держави станом на кінець звітного податкового року. В цьому випадку обов’язок подання декларації покладається на батьків чи опікунів (піклувальників). Також, звільняються вiд oбов’язкy подання декларації особи, якi перебувають під арештом aбо є затриманими чи засудженими дo позбавлення волі, перебувають в полоні aбо ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничнoгo строку подання декларації; перебувають нa строковій військовій службі, перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року.

Які нововведення для декларантів, що мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки?

Розширено коло осіб, які мають право на податкову знижку. Мова йде про громадян, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. Також матимуть право на податкову знижку платники, які мають статус внутрішньо переміщеної особи (за умови дотримання вимог, встановлених Кодексом), що сплачують орендну плату за житло (за умови оформлення оренди відповідно до вимог чинного законодавства).

Чи необхідно подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи фізичні особі, яка у звітному календарному році отримала дохід від продажу нерухомого майна, що перебувало у власності платника податку понад три роки?

Своєчасною сплатою податку на доходи фізичних осіб є сплата його до нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна.

У разі якщо за операцією купівлі-продажу одного з об’єктів нерухомого майна, зазначених у п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу виконуються умови встановлені п. 172.1 ст. 172 цього Кодексу, дохід отриманий фізичною особою від такого продажу не оподатковується, тобто у фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку. Подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

ГУ ДФС у Рівненській області

Читайте також