«Погрожували спалити техніку»: на Рівненщині черговий конфлікт через бурштин

Ще у 2016 році Кабінет Міністрів України видав постанову, в якій йдеться про рекультивацію земель лісогосподарського призначення, порушених внаслідок незаконного видобування бурштину. Відтак, уряд доручив проводити рекультивацію державним підприємствам.

У Рівненській області відповідні роботи має проводити ДП «Бурштин Україна», що займається видобутком та переробкою сонячного каменю. Підприємство, в свою чергу, змогло залучити іноземних інвесторів ТОВ «World Amber Ukraine» - дочірнє підприємство американської компанії «World Amber Corporation».

Після проведення екологічної експертизи було визначено, що на Рівненщині рекультивації пошкоджених земель підлягають 330 гектарів. Розпочати роботи вирішили з Володимирецького району. Рекультивація передбачала виймання залишків бурштину на пошкоджених землях, закладання ґрунту та висадженя дерев на цьому місці.

За словами в.о. генерального директора ДП «Бурштин України» Дмитра Тяглія, коли в кінці травня на місце прибула техніка, то це привернуло увагу місцевих правоохоронців та мешканців:

«Після того, коли техніка прибула на місце, це викликало ажіотаж у місцевого управління поліції, зокрема пана Березовського. Він особисто прибув на місце, розповів про своє бажання, аби техніка залишила район і сказав, що підприємство тут працювати не буде. Після цього вночі п’ятеро невідомих озброєних людей приїхали на місце, погрожували розправою працівникам підприємства та охоронцям, залякували протягом 2-3 годин. Після того, як вони висказали погрози, - поїхали.»

Дмитро Тяглій розповідає, що після нічного інцинденту, зранку на місце знову приїхав Віталій Березовський, арештував усю техніку та допитував працівників підприємства. До слова, пан Березовський є начальником Володимирецького Відділення поліції Варашського ВП ГУНП в Рівненській області.

Адвокат Олександр Курінський розповідає, що на лінію «102» надійшов анонімний дзвінок про те, що невідомі особи здійснюють видобуток бурштину. Зреагувавши на виклик, представники поліції заблокували техніку, не дивлячись на наявність відповідних документів та договорів.

Проте забрати екскалатор та бульдозер не вдалося, адже суд відмовився накладати арешт на техніку. Проте погрози спалити техніку, за словами Дмитра Тяглія, нині продовжуються.

«Поліцейські продовжуть провокувати місцеве населення виступати проти того, щоб наше підприємство проводило рекультивацію. Ми абсолютно легально, абсолютно законно, у правових рамках ведемо свою господарську діяльність,» - додає пан Тяглій.

Помічник гендиректора ДП «Бурштин України» Костянтин Ващенко повідомив, що підприємство впродовж року готувало бізнес-плани, проходило перевірки та вело переговори, проте зараз не можуть розпочати роботи, адже їм не дають цього зробити:

«Ми зіткнулися з тим, що представники влади Володимирецького району, а конкретніше – відділення поліції, виконує фунцію не правоохоронного органу (я розповідаю свої оціночні судження), а є ядром організованої злочинності, яке займається незаконною діяльністю.»

Засновник ТОВ «World Amber Ukraine» Каспарс Цинітіс зазначив, що з Рівненщиною компанія працює вперше та навіть незважаючи на ризики вони все ж погодились інвестувати свої кошти в рекультивацію. Наразі у проект вже вкладено 150 тисяч доларів.

До слова, серед невідомих озброєних чоловіків, що погрожували працівникам державного підприємства, ті упізнали двох поліцейських.

ДП «Бурштин України» вже зверталось до начальника ГУ НП у Рівненській області Валерія Самчука, до Голови Нацполіції України Сергія Князєва та до Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова. Інвестор та підприємство сподіваються, що ситуація вирішиться найближчим часом.

 

Читайте також