Понад 42 тисячі жителів Рівненщини не отримують навіть "мінімалки"

Понад 42 тисячі жителів Рівненщини отримують нижчу від мінімальної заробітну плату. З них майже 18 тисяч – це працівники бюджетної сфери. 

Про це йшлося на засіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати. Повідомляє сайт Рівненської ОДА. 

Так, менше «мінімалки» отримують не тільки на підприємствах, а й в сфері освіти та охорони здоров’я. При цьому вказують на об’єктивні причини: лікарняні, неповна ставка та перебування на курсах підвищення кваліфікації.

«Найманим працівникам необхідно виплачувати соціальні гарантії не нижче мінімальної зарплати. Люди повинні заробити страховий стаж та отримувати в майбутньому гідну пенсію. Окрім цього, від легального працевлаштування та чесно виплаченої зарплати наповнюються місцеві бюджети», - відзначив голова ОДА Олексій Муляренко.

Під час засідання керівники управліннь Держпраці та головного управління ДФС доповіли, що працюють над кожним випадком із мінімізації оплати праці або ж нелегального працевлаштування. Їх працівники проводять роз’яснення, а у разі необхідності – контрольно-перевірочні заходи. Результати такої роботи є – з початку 2018 року вдалося легалізувати працю понад півтисячі працівників.

Також в області працюють комісії з легалізації заробітної плати – як обласна, так і районні. Туди входять представники органів влади та інспектори управління Держпраці. Так, за 4 місяці фахівці обстежили понад 400 підприємств. В результаті направили понад 14 тисяч повідомлень про прийняття працівників на роботу для відповідного реагування. Окрім того, інспектори управління Держпраці винесли більше півсотні приписів про порушення трудового законодавства.  

«Нині в Україні відбувається пенсійна реформа. Виплати будуть лише збільшуватися. Тому ми не можемо бути толерантними до тінізації заробітної плати. Наймані працівники повинні вже зараз думати, за що житимуть на пенсії. В свою чергу підприємцям необхідно виконувати усі соціальні гарантії», - наголосивзаступник голови правління Пенсійного фонду України Владислав Машкін.

Читайте також