Посварились через гроші. В Рівненському районі - скандал

 Списали на зиму

П’ять місяців тому ми розповідали, як відділ освіти Рівненської районної адміністрації використовує бюджетні гроші. Небезпечну закономірність помітили активісти організації «За чесний тендер». В системі електронних закупівель місцеві діячі знайшли «вікно», завдяки якому допомогли бізнесу приватних осіб. Ложка дьогтю була в тому, що торгів за державні гроші між підприємцями не відбувалося. Адже чиновники відділу освіти завідомо зменшили вартість замовлень на кілька гривень. Це дозволило обійти конкуренцію та напряму підписати контракти. Державні замовлення довірили «надійним» підприємцям. Тому так невипадково вийшло, що в кількох школах підряд вставляв вікна, ремонтував балкони та дах один підприємець - ФОП Пасічник Сергій Васильович. Гарантувати раціональне використання цих коштів не може ніхто. А на п’яти тендерах можна було приблизно зекономити 300 тисяч гривень.

За словами керівника районного управління освіти Олександра Набочука, це зробили навмисно, аби використати гроші до 5 грудня. Бо не встигали зробити великі об’єми робіт.

Привідкрити завісу

Депутати Рівненської районної ради захотіли розібратися з відділом освіти. Багато хто з них сумнівається у чесності слів чиновників. Тому збільшення контролю за витрачанням людських грошей пішло б усім на користь. Адже у депутатів немає повноважень, щоб проводити розслідування. З’ясовувати, чи була винною у «зимовому» інциденті корупція, можуть лише силовики.

Вигадувати якісь хитромудрості ніхто не став. На озброєння взяли досвід Рівненської обласної державної адміністрації. В області чиновники змушені зменшити суми допорогових закупівель для тендерів. Адже місцеві медики витрачали гроші за схожою схемою, яку використав відділ освіти Рівненської РДА. Планується, що медичні заклади в області будуть починати торги не з 200 тисяч гривень (порогова сума – прим. ред.), а з 50 тисяч. Активісти зареєстрували факт, коли поза системою електронних закупівель відділ охорони здоров’я Дубенської міської ради придбав кольпоскопічну систему за 190 тисяч гривень. Хоч її реальна вартість на ринку становить 80 тисяч гривень.

Говорили одне – зробили інше

В Рівненському районі хотіли встановити «поріг» з 50 тисяч гривень. Спочатку всі з ентузіазмом сприйняли такі пропозиції. Категорично проти підтримки даного проекту рішення виступав начальник відділу освіти Рівненського району Олександр Набочук. Він переконував, що зменшення «порогової» вартості закупівель заблокує роботу управління.

Бо тендерні торги проходять довго, а купувати необхідні речі потрібно швидко. Для того, аби депутати не підтримали на сесії цей проект рішення, на них почали здійснювати різний тиск.

 

Читайте також