Повернення у 90-ті

Ріст насилля

Ще з 2015 року по всій Україні погіршилася криміногенна ситуація. Лише на Рівненщині кількість кримінальних правопорушень зросла на 3-4%. У містах фіксували збільшення тяжких злочинів на 25%, на 15% зросла кількість крадіжок автомобілів та умисних вбивств.

Незважаючи на негативну тенденцію, парламентарі вирішили розформувати по всій Україні управління по боротьбі з організованою злочинністю. І на Рівненщині 89 поліцейських залишилися без роботи. Молоді спеціалісти перевелися на інші вакантні посади, а старші – вийшли на пенсію.


Додамо, що саме в 2015 році співробітники УБОЗу взяли під час отримання 500 тисяч гривень хабаря тепер уже відомого на всю Рівненщину колишнього сільського голову Обарова Івана Тимощука.

Зараз на вулицях криміногенна ситуація ще не настільки катастрофічна, але вже близька до того. Такий висновок можна зробити, погортавши інтернет-портал поліції Рівненщини.

Нещодавно у Рівному троє чоловіків у масках, озброєні ножем та автоматом Калашникова, пограбували сім’ю. З будинку винесли буквально все: золото, гроші, два планшети, п’ять мобільних телефонів, ноутбук та рушницю. А викрадену машину покинули неподалік обласного центру.

В грудні 2016 року в Здолбунівському районі люди в масках відібрали у валютника мільйон гривень.

Мало не щодня на Поліссі відбуваються перестрілки, а на вулицях мирних міст - розбої та грабежі. Експерти переконують, якщо так і далі піде, то через три роки вночі неможливо буде гуляти.

Глибоке слідство

УБОЗ складалося з кількох відділів, які, за своєю суттю, дублювали роботу інших управлінь та силових структур.

Проте цінним управління по боротьбі з організованою злочинністю було тим, що його співробітники займалися саме викриттям діяльності бандитських формувань, розслідуванням замовних вбивств, шукали торговців зброєю та наркотиків. Правоохоронці перевіряли оперативну інформацію, розробляли план виведення на чисту воду всіх членів банди. Вони діяли не поверхнево після скоєння злочину, а намагалися працювати на випередження.

Частково робота цих правоохоронців продемонстрована у радянському фільмі «Місце зустрічі змінити не можна». Там після довгої оперативної роботи працівники карного розшуку затримують відому банду під назвою «Чорна кішка».

Такі собі вільні митці, які мали час, аби обдумати кожен свій крок. До прикладу, це не зовсім профіль СБУ, бо цей силовий орган покликаний захищати нас від загроз, які пов’язані з безпекою цілої країни.

Зараз при затриманні виконавців розбійного нападу, не завжди вистежують усіх фігурантів справи. Тому замовники злочину частенько виходять сухими з води. Адже наші слідчі і так завалені великою кількістю справ, тому на довгу оперативну роботу не мають часу.

Зараз залишили лише управління по боротьбі у сфері економічних злочинів, яке очолює В’ячеслав Єфтеній. Як пише «4 влада», цей підполковник поліції уник переатестації, а пізніше оскаржив її доцільність у суді. 


За словами колишнього працівника УБОЗу Сергія Максимова, у свій час, аби затримати відому банду, йому з колегами знадобився майже рік:

 

Читайте також