Про посилки та кажанів із Китаю: у Рівному розповіли про ризики поширення коронавірусу в Україні

фото ілюстративне

Від звичайної застуди до Близькосхідного дихального синдрому (MERS) та тяжкого гострого респіраторного синдрому (SARS) – такі захворювання може викликати коронавірус. Нині користувачі соцмереж жваво обговорюють причини, симптоми та можливості поширення цього вірусу як у світі, так і в Україні.

В Україні було 3 підозри на коронавірус, проте жодна з них – не підтвердилась.

Тим часом у Рівненській ОДА журналістам розповіли про готовність області до випадків захворювання на цей вірус.

«Діагностується він (вірус – ред.) лабораторно. Це єдиний спосіб поставити правильно діагноз, визначивши тип вірусу, тому що симптоматика дуже подібна до захворювання на грип і на ГРВІ. Тобто є можливість забирати біоматеріал і відпрацьовується механізм передачі біоматеріалу на Київ. Протягом однієї доби можна вже ставити діагноз, чи підтверджується цей тип вірусу, чи не підтверджується», - повідомив начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Юрій Осіпчук.

Фото - пресслужба Рівненської ОДА

Відомо, що коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом. Проте у соцмережах користувачі повідомляють, що існує загроза від посилок із Китаю, або ж від китайських кажанів, які можуть переносити вірус. В.о. директора ДУ «Рівненський обласний лабораторий центр МОЗ України» Роман Сафонов жартома каже, що мешканцям Рівненщини не рекомендують вживати кажанів на обід.

«Фахівці-епідеміологи високого рівня впевнено стверджують, що жодних загроз від посилок, виходячи з механізмів передачі про які зараз відомі, - не існує. Паніка, яка розганяється, не має за собою підстав. Візьму на себе сміливість досить впевнено сказати, що епідемії на території України і, зокрема, Рівненської області – не буде. Це буде локальна регіональна проблема. Ми непокоїмося за спорадичні випадки, які можуть мати місце, але ми до цього готові», - розповів Роман Сафонов.

Найближчим часом лобораторії у Києві матимуть можливість діагностувати цю хворобу. Тим часом в Рівненській області до з’ясування всіх обставин йомвірно хворих на коронавірус будуть розміщувати у боксованому приміщенні. Як повідомив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін, кожна районна лікарня має приміщення, яке пристосоване для таких цілей.

У центрі громадського здоров’я України мандрівникам радять у разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання до, під час подорожі або після неї, звернутися до лікаря та поділитися історією подорожей з ним.

Нині в аеропорту Бориспіль пасажирів, які прибувають із Китаю, - перевіряють. За допомогою інфрачервоного обладнання вимірюють температуру тіла мандрівника, аби перевірити, чи не є людина інфікованою коронавірусом.

Детальніше про симтоми коронавірусу – на фото:

Читайте також