Прорив у світовому фрістайлі: рівнянин став найкращим новачком у лижній акробатиці

19-річний рівнянин Дмитро Котовський отримав нагороду найкращого новачка сезону у світовому фрістайлі. Успіхи молодого українського спортсмена відзначила Міжнародна федерація лижного спорту. Цьогоріч талановитий спортсмен з Рівного здивував усіх, посівши шосте місце на дорослому чемпіонаті світу з лижної акробатики у Казахстані. 

- Про "глобус" найкращого новачка сезону дізнався в день нагородження, тому навіть не очікував отримати його. Але не дивлячись на це я задоволений, адже на це дається один шанс, - розповів Дмитро Котовський для Рівне Медіа.

Займатися спортом хлопець почав у 7 років в місцевій ДЮСШ №1. Батьки вирішили віддати Дмитра на спортивну гімнастику, а саме ця спортшкола спеціалізується на вихованні юних гімнастів у Рівному. Згодом талановиті вихованці мають можливість спробувати себе у лижній акробатиці, яка вимагає хорошої гімнастичної підготовки.

- Тільки через деякий час стало відомо, що далі цей спорт буде пов'язаний з лижами. Вся підготовка починалася зі спортивних снарядів, таких як батут, акробатична доріжка, кільця і бруси. Цей період тривав досить довго і тільки у віці 11-12 років я перший раз став на лижі. На старті мене надихали наші старші спортсмени, яких я старався наздогнати у спортивному плані, - говорить Дмитро.

Рівненська ДЮСШ №1 вже не вперше гучно заявляє про себе не лише в Україні, а й за її межами. Творцями цих успіхів є досвідчені тренери Галина та Юрій Досови, які виховали не одне покоління сильних фрістайлістів. До прикладу колишні підопічні цих наставників Антон Кушнір та Алла Цупер стали олімпійськими чемпіонами у складі збірної Білорусі, за яку вирішили виступати через відсутність належних умов у рідній країні. Наразі Рівненщину серед жінок гідно представляють на міжнародних змаганнях Ольга Полюк та Анастасія Новосад, а Дмитро Котовський - головна молода надія місцевого чоловічого фрістайлу.

- Так, наша рівненська школа найсильніша в порівнянні з іншими закладами України, попри те, що умов для розвитку спортсменів недостатньо. Тому нам доводиться тренуватися в інших країнах, в яких є хороші для цього умови. Якогось секрету немає, а тільки правильне виконання поставлених задач нашими тренерами і бажання спортсменів рости і прогресувати, - пояснює найкращий новачок року у світовому фрістайлі.

Доказом успішності місцевої ДЮСШ №1 є результати її вихованців. Юні рівняни та рівнянки здобули найбільше нагород на останніх всеукраїнських змаганнях та посіли перше загальнокомандне місце. 

Чемпіонати України з фрістайлу проводять на гірськолижних курортах Закарпаття та Івано-Франківщини. Дмитро Котовський каже, що наші "Красія" та "Буковель" у перспективі зможуть конкурувати з іноземними центрами лижної акробатики, однак поки українцям є куди рости. Рівненському фрістайлісту є з чим порівнювати, адже він вже виступав у Фінляндії, Швейцарії, США, Австрії, Білорусі, Казахстані та Італії. 

Зараз Дмитро хоче відпочити, а потім зосередитись на подальшій роботі. Основна ціль рівнянина - Олімпійські ігри у Пекіні в 2022 році.

- На даний момент зимовий сезон закінчено. Зараз потрібно відпочити деякий час - фізично і морально, а потім з новими силами приступити до підготовки до нового сезону. В планах у нас перший збір для фізичної підготовки в квітні, а потім на початку літа приступимо безпосередньо до стрибків з трампліну. Наша головна ціль це Олімпійські ігри, які будуть в наступному зимовому сезоні і до яких потрібно дуже добре підготуватися, - підсумував спортсмен.

За всю історію Незалежності спортсмени, які представляли Рівненщину на Олімпійських іграх, ще жодного разу не здобували нагород у скарбничку української команди. Екс-рівняни Антон Кушнір та Алла Цупер, як зазначалося вище, стали олімпійськими чемпіонами у складі Білорусі. Сподіватимемось, що хтось з молодого покоління рівненських спортсменів стоятиме на олімпійському п'єдесталі вже з українським прапором за спиною.

Читайте також