Райради Рівненщини почали оприлюднювати публічну інформацію

Ще в листопаді 2018 року з метою забезпеченняорганами місцевого самоврядування районних центів Рівненської областівимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» та постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. №835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних»експерти ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» звернулися до керівництва згаданих рад з наступними вимогами:

  1. Забезпечити проведення реєстрації ради та її структурних підрозділів на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних (http://data.gov.ua/).
  2. Забезпечити наповнення Єдиного державного веб-порталу відкритих даних наборами даних, що підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних.
  3. Забезпечити подальше оновлення свого кабінету на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних наборами даних.

У відповідь на звернення активістів Дубенська міська рада не лише зареєструвала наЄдиному державному веб-порталі відкритих даних власний кабінет але й оприлюднила на ньому станом на 15квітня152 набори даних. Варто відмітити, що це найвищий показник серед усіх районних центрів Рівненської області.

Окрім того, для більшої оперативності та якості оприлюднення відкритих даних,Дубенською міською радою створено власний портал відкритих данихckan.dubno-adm.rv.ua з якого до державного порталу набори даних переносяться автоматично, за процедурою харвестингу.

Виконання законодавства забезпечує і Здолбунівська міська рада. Так, 21 грудня 2018 року розпорядженням міського голови було затверджено Перелік наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, а також призначено відповідального за їх оприлюднення на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних. Станом на 15 квітня Здолбунівською міською радою оприлюднено 5 наборів даних. Згідно з розпорядженням їх там має бути 39.

Загалом, на сьогодні в області зареєстровані на державному порталі кабінети мають лише шість районних центрів. Окрім згаданих рад на порталі зареєстровані Радивилівська та Сарненська міські, Володимирецька та Млинівська селищні ради. Якщо дві перші оприлюднили по одному набору даних, то дві останні свої кабінети не наповнюють взагалі.

 

Нагадаємо, що неоприлюднення інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено Законом України «Про доступ до публічної інформації», тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 25 до 50 неоподатковуваних мінімум доходів громадян. Відповідальність за неоприлюднення відповідної публічної інформації у формі відкритих даних нестиме відповідальна особа з питань доступу до публічної інформації розпорядника інформації, яка відповідає за оприлюднення відповідної інформації згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації».

Довідково:Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) – найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Читайте також