Реформи, духовність та національна ідентичність: у Рівному відбулася перша Рада Регіонального Розвитку

Сьогодні відбулося перше засідання Ради Регіонального Розвитку Рівненської області. Участь у ній взяли понад 200 осіб, причетних до політичного та громадського життя області. Захід передбачав три панельні дискусії на тему реформ освіти, медицини та децентралізації, а також заключна дискусія щодо національної ідентичності, духовності та культури. Також згадали і про успіхи області у різних сферах.

Загалом нині вже створено 34 ОТГ. Наразі реконструювали та добудували 13 шкіл, завершили довгобуди, які чекали десятки років. Активно будують спорткомплекси, зокрема, у Острозі, Дубровиці та Рівному (на Макарова) та реконструюють стадіон у Костополі. У минулому році зробили 8 футбольних полів із штучним покриття, цьогоріч же планують ввести в експлуатацію ще 17.

Значного успіху досягла Рівненщина у організації надання адміністративних послуг. Наразі найпотужнішими ЦНАПами області лишаються центри в Рівному, Дубні та Вараші. Крім того, саме в Миляцькій ОТГ (Дубровицький район) запрацював один із перших сільських ЦНАПів.

Варто також зазначити, що у рейтингу Regional Doing Business 2018, Рівненська область зайняла 6 місце і тим самим засвідчила, що  регіон один із найзручніших та комфортних для ведення бізнесу в Україні. Також у минулому році область посіла 2 сходинку у рейтингу Мінрегіону за за зростанням соціально-економічних показників, а ще Рівненщина вже третій рік поспіль займає перше місце в Україні по впровадженню енергоефективних заходів.

Щодо медицини, то в області планують збудувати 34 амбулаторії, а також у рамках проекту Світового банку, реконструюють або добудують ще 89. Впродовж останніх років реконструювали 11 медичних закладів та закупили нове обладнання.

Відтак, перша дискусія була про децентралізацію та успіхи її проведення у Рівненській області. Кожен зі спікерів виступив зі своїм баченням цієї реформи в області та поділився здобутками. Міський голова Рівного Володимир Хомко зазначив, що місто готове до об’єднання із прилеглими селами, тим самим буде можливість і продовжити маршрути тролейбусів, відкривати там нові школи та дитсадки тощо. Також до виступу був запрошений Бугринський сільський голова Сергій Пилипчук. Саме у цьому селі з’явилася одна із перших ОТГ в області. Сергій Пилипчук розповів про шлях до успіху громади, про труднощі та переваги об’єднання.

Сільський голова однієї із найбільш фінансово спроможних громад області (Крупецької ОТГ) Віталій Мошкун розповів, що громада має реверсну дотацію і порівняно із 2016 роком у 6 разів зросли доходи до бюджету ОТГ – із 4 млн до 22 млн гривень. Це дало змогу закупити спецтехніку, поремонтувати та термомодернізувати заклади освіти, покращити дороги, облаштувати футбольні поля, дитячі майданчики, мультизал для молоді, встановити камери спостереження та навіть проводити фестивалі. Заступниця міського голови міста Дубно Ольга Ляшенко розповіла про модернізацію ЦНАПу в місті, а заступник Миляцього сільського голови Геннадій Рожко – про перший сільський ЦНАП у Рівненській області.

Другу панельну дискусію присвятили реформам освіти та медицини в Рівненській області. Так, обговорили зростання заробітної плати для сімейних лікарів та медсестер, скорочення штатів працівників та збільшення обсягу роботи та робочих годин. Власним досвідом поділилися головний лікар КП «Рівненського районного ЦПМСД» Валентин Ханенко та завідувач амбулаторії загальної практики сімейної медицини КНП «ЦПМСД «Центральний» Світлана Бойчук.  Щодо освітян, то сьогодні розповідали про здобутки деяких закладів області, зокрема, Горбаківського НВК. Директорка школи Галина Савонік розповіла те, як розвивається одна із нещодавно добудованих шкіл області. Наразі на Рівненщині вже функціонують 6 інклюзивно-ресурсних центрів, однак, до кінця року їх кількість планують збільшити до 20, а до кінця 2019 – до 33. Директорка одного із перших інклюзивно-ресурсних центрів Людмила Свінціонік розповідала, чому важливо мати такі центри, та на скільки вони ефективні. А про впровадження НУШ у Великоомелянському НВК «школі-гімназії» розповіла заступниця директора Алла Молчанець.

Остання панельна дискусія була найбільш емоційною, адже говорили про духовність, національну ідентичність та культуру. Перед присутніми виступив герой України, ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Пасічник, військовий капелан Сергій Лучанін, волонтерка Тамара Зулайкхі, правозахисник у сфері медичного права Євген Новицький та директорка РОЛІ Наталія Сосюк. У дискусії зачепили теми церкви, війни, волонтерства та патріотизму.

У кінці підвели підсумки ради загалом та закликали усіх присутніх на всіх рівнях визначити пріоритети розвитку регіону на наступні 3 роки та взяти участь у розробці стратегічного плану на наступний період.

Читайте також