Рівне може стати найменшим містом в Україні з діючою дитячою залізницею

Вперше за 71 рік на Рівненській дитячі залізниці так і не стартував сезон. У плани майбутніх залізничників невчасно втрутився карантин, запроваджений ще у березні. Традиційно сезон на дитячі залізниці триває з травня по вересень.

У теплий період року станція «Партизанська» стає відправним пунктом не лише для маленьких прихильників залізничної справи, а й для звичайних рівнян та гостей міста, які хочуть прокататися на «іграшковому» поїзді до Басового Кута. Маршрут двох жовто-блакитних вагонів пролягає крізь зелені хащі Усті та Гідропарку до станції «Озерна».

За минулорічний сезон Рівненська дитяча залізниця перевезла майже 22 тисячі пасажирів та заробила на продажі квитків більш ніж 203 тисячі гривень.

Однак основна функція все ж навчальна. Минулого року на гурток до Рівненської дитячої залізниці ходило більше пів тисячі дітей. Спочатку школярі проходять теоретичний курс, відвідують різноманітні екскурсії, а згодом реалізовують здобуті знання практично.

– На перший рік навчання ми набираємо діток 5-6 класів. З ними ми «нянчимось», розказуємо ази. На третій рік навчання вивчаємо більш дорослі професії: вони керують рухом поїздів, виконують маневрову роботу. Через три роки ми даємо їм свідоцтво про закінчення гуртка «Юний залізничник». Більшість із дітей потім продовжують навчання на залізничних дисциплінах: поступають  у Здолбунівський ліцей, у Львівський технікум. Є випускники, які навчаються у Харківському інституті залізничного транспорту, – розповідає старший майстер Рівненської дитячої залізниці Людмила Вишняк.

Донедавна в Україні залишалося 9 дитячих залізниць – у Рівному, Львові, Ужгороді, Луцьку, Києві, Дніпрі, Харкові, Запоріжжі та Донецьку. Однак нещодавно з’явилася інформація про намір закрити дитячі залізниці у Луцьку та Ужгороді. Відповідні листи «Укрзалізниця» вже розіслала місцевим керівникам залізниць.

Така звістка викликала хвилю обурення серед тамтешнього населення. Зокрема, лучани зареєстрували електронну петицію та збирають підписи проти закриття дитячої залізниці. В Ужгороді, аби зберегти залізницю, планують передати її на баланс міста.

У Рівненській дирекції залізничних перевезень повідомили, що жодних вказівок про закриття дитячої залізниці у Рівному не отримували. Тому колектив готується до повноцінного відновлення роботи після скасування карантину.

Якщо дитячі залізниці у Луцьку та Ужгороді припинять своє існування, Рівне стане найменшим містом в Україні з діючою дитячою залізницею.

– Не вірю я в те, що такі об’єкти можна закривати. Можливо вони хочуть перечекати сезон цього карантину. Я не вірю в те, що можуть закрити дитячі залізниці, які існували при будь-якій владі. Вони будувалися у найважчі, післявоєнні часи, – говорить старший майстер Рівненської дитячої залізниці.

Найбільше на відновлення роботи однієї з туристичної родзинок Рівного чекають діти. Для них це можливість цікаво проводити дозвілля з користю для свого майбутнього. Людмила Вишняк розповіла, що упродовж карантину батьки телефонують і цікавляться для своїх дітей, коли буде відновлено навчання.

– Ми надіємось, що набір цього року буде. Якщо дозволять, то з 1 жовтня ми почнемо набирати діток і хочемо розпочати заняття. Сподіваємось, що все стане на свої місця, тут буде гучний натовп дітей, а на наступний рік підуть пасажири і все в нас буде добре, – зазначили у Рівненській дитячі залізниці.

Історична довідка: урочисте відкриття дитячої залізниці у Рівному відбулося 9 травня 1949 року. Дорога побудована впродовж 1948 - 1949 років під час повоєнної хвилі будівництва дитячих залізниць в Україні.

Будівництво вели шляховики Ковельської залізниці, на недільниках їм допомагали жителі міста.Протяжність вузькоколійної дороги сягає 2,5 кілометрів. За час існування залізниці тут навчалися більше 30 тисячі дітей.

Читайте також