Рівне озеленять: активісти розповіли про першочергові кроки

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Зелені насадження міст – важлива складова частина міського господарства. Вони займають важливе місце у вирішенні проблем охорони і поліпшення стану довкілля, виконують комплекс оздоровчих, рекреаційних, захисних функцій, є стабілізатором екологічної рівноваги. 22 березня активісти, архітектори, представники міської ради обговорили перші кроки до збільшення зелених насаджень Рівного та якісного догляду за вже наявними.

«З 2015 року почала діяти наша ініціатива, ми тоді ще далеко були від проблем, які є з озелененням міста, стикнулися із тим, що немає обліку зелених насаджень, немає Програми озеленення. Ми почали дізнаватися більше інформації і побачили неякісний догляд, неправильну обрізку і це все в Рівному. У нас є КП Трест зеленого господарства, саме це КП займається вуличними деревами тощо», - розповіла представниця ГІ "Сад історій Рівного" Оксана Майборода.

У грудні 2018 року депутати міської ради затвердили Програму розвитку та збереження зелених насаджень міста Рівного на 2019-2023 роки. Відповідно до неї планують:

  • проведення інвентаризації та паспортизації зелених насаджень, що дасть можливість провести комплексну оцінку фактичного стану зелених насаджень та напрацювати основні напрямки їхнього розвитку та догляду за наявними насадженнями;
  • надання пріоритету вуличним насадженням міста;
  • проведення заходів, пов’язаних з озелененням міста Рівного за допомогою підбору асортименту рослин, які будуть стійкими до впливу різноманітних антропогенних факторів та є найбільш підходящими для Рівного;
  • створення нових зелених зон загального, обмеженого та спеціального призначення в житлових районах міста, які активно розбудовуються (Щасливе, Басів Схил);
  • створення проектів побудови та реконструкції об’єктів благоустрою зеленого господарства з урахуванням чинних державних будівельних норм, потреби населення та досвіду європейських країн, інших міст України.

Інвентаризація – це буде карта, до прикладу, вулиці. Там будуть відповідні позначки-точки, які позначають кожне дерево. Синій – дуже добре дерево, зелений – дерево не потребує догляду, жовтий – потребує санітарної обрізки, чорний – дерева там немає, але є місце, куди посадити. Маючи таку інвентаризацію – маєте розуміння, що робити на певній території. 

У першу чергу інвентаризацію зелених насаджень проведуть у центральній частині міста: територія окреслена вулицями Небесної Сотні, Набережна, Литовська, Князя Володимира, Островського, Кн. Ольги, Степана Бандери, Соборна. Опісля планують розробити рекомендований перелік рослин для висадки в Рівному, мінімальні вимоги до посадкового матеріалу дерев та кущів при проведенні закупівлі та мінімальні вимоги до послуг із посадки і догляду. 

Також будуть проводити омолодження парків, скверів та інших об’єктів землеустрою зеленого господарства шляхом видалення сухостійних, аварійних дерев і самосіву та видалять аварійні та фаутні (дерева з пошкодженнями та вадами стовбурів різного походження, - авт.) дерева, що несуть загрозу життю та здоров’ю рівнян.

Читайте також