Рівненщина та Тернопільщина обмінялися досвідом впровадження медичної реформи (ФОТО)

http://www.rv.gov.ua

Організацію надання послуг первинної медичної допомоги в ОТГ, можливі проблеми та шляхи їх вирішення обговорили представники ОТГ з Рівненської та Тернопільської областей. Повідомляє сайт Рівненської ОДА. 

Також до обговорення долучилися заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук–Кривко, заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Олег Вівсянник, директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий та регіональний координатор з підтримки реформи охорони здоров’я у Рівненській та Волинській областях Василь Височанський.

Мова йшла про автономізацію бюджетних закладів охорони здоров’я шляхом перетворення їх в комунальні некомерційні підприємства.

Наразі на Рівненщині 29 з 30 закладів функціонують як КНП. А чотири комунальні некомерційні підприємства ПМСД вже уклали угоди з Національною службою здоров’я України. Так, ПМСД Зарічненського, Здолбунівського, Гощанського та Рівненського районів випробовуватимуть нову систему фінансування «первинки». Таких лікувальних закладів могло би бути й більше, якби не людський фактор. На цьому наголосила заступник голови ОДА Світлана Богатирчук–Кривко.

«Наші люди не звикли, що документи може перевіряти комп’ютер. Вважають, що якусь довідку можна донести, переписати. Тому так багато повернуто документів з НСЗУ. Це стимулює ретельно підходити до підготовки паперів. Вимоги, що ставить НСЗУ, є досить принциповими. Медикам та управлінцям треба це враховувати»,- пояснила Світлана Богатирчук–Кривко.

Працівникам районних амбулаторій Рівненщини та обласної лікарні щиро позаздрили тернополяни. Адже завдяки програмі Світового банку ці заклади будуть мати комплекти оргтехніки, а згодом автомобілі. На Тернопільщині поки-що всі ці засоби лише просять у місцевої влади.

Читайте також