Рівненська ОДА судиться з Олексієм Муляренко

Рівненська обласна державна адміністрація судиться з колишнім її очільником Олексієм Муляренком, який був на посаді з квітня 2016-го по червень 2019-го. У РОДА підтвердили інформацію. Про це повідомляє Суспільне.

Метою позову є стягнути із колишнього посадовця кошти, які адміністрація витратила на компенсацію заробітної плати поновленого першого заступника.

Поки що відбулось лише підготовче засідання у справі, а на 15 січня призначений її розгляд.

Приводом для позову до суду стало скасування Рівненський окружним адмінсудом розпорядження, виданого головою Рівненської ОДА у 2017 році, – повідомляють в облдержадміністрації. Тодішній її очільник Олексій Муляренко цим розпорядженням звільнив Юрія Приварського з посади першого заступника голови ОДА.

Олексій Муляренко, ілюстративне фото

"Рівненська ОДА відшкодувала Юрію Приварському визначені судом кошти. Керуючись чинним законодавством, Рівненська ОДА звернулася в суд із позовом до Олексія Муляренка, як особи, яка прийняла рішення, щодо відшкодування коштів в порядку регресу у сумі 323,9 тисяч гривень. Справа судом не розглянута", – повідомили Суспільному в юридичному відділі апарату облдержадміністрації.

Попри те, що раніше про цю справу відомо не було, виявляється, позов до міського суду ОДА подала ще 21 серпня 2020-го року. Про це йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Втім, суддю Ларису Смолій, у провадженні якої перебувала справа, 8 вересня звільнили у відставку. Згідно з повторним розподілом, 1 жовтня справу розподілили судді Тамарі Бучко. Відтак, провадження у справі відкрили 5 жовтня і на 10 листопада призначали підготовче судове засідання.

Сам же Олексій Муляренко так прокоментував цю ситуацію:

"Усі рішення, які ми приймали в період коли я очолював Рівненську облдержадміністрацію, приймалися виключно у законний спосіб. У тому числі й у випадку зі звільненням мого колишнього заступника Юрія Приварського, справа якого розглядалася у судах близько двох років. Хочу нагадати, що рекомендувала його звільнити дисциплінарна комісія, а завізував це рішення цілий юридичний відділ.

Також зазначу, що коли 13 серпня 2019 року апеляційна інстанція залишала в силі рішення першої інстанції яким було поновлено Приварського на роботі (справа №817/1343/17), я вже не очолював облдержадміністрацію. А ще додам, що нинішнє керівництво ОДА, на жаль, не використало у повному обсязі наданих законодавством способів захисту інтересів держави, і не подавало касаційної скарги у Верховний Суд. А там, я впевнений, можна було виграти цю справу і довести, що звільнення Юрія Приварського було законним. Скільки б коштів це зберегло обласному бюджету. Але подальша поведінка нинішнього керівництва обласної адміністрації викликає здивування. Чи не є така бездіяльність посадовців корупційними діями на користь конкретної особи, якій дали можливість стягнути таку значну суму? Думаю питання тут риторичне.

Тому ці кошти, у розмірі кількох сотень тисяч гривень, якщо й потрібно стягувати то точно не з мене.

Ну і ще смішною, і водночас сумною є історія коли Рівненська ОДА переплатила Юрію Приварському близько 60 тисяч гривень і намагалася повернути ці кошти через суд, який програли (справа №569/11065/20 від 12.10.2020 р.). А це нагадаю, кошти платників податків. Тому, на жаль у всіх цих справах наразі набагато більше запитань ніж відповідей?".

Читайте також