Рівненські автивісти перевірили органи місцевого самоврядування на прозорість публічних закупівель (ІНФОГРАФІКА)

Як органи місцевого самоврядування Рівненщини розпоряджаються публічними коштами? Чи може платник податків простежити, як його коштами розпоряджається орган місцевого самоврядування?  Таку можливість створено державою, проте, як завжди не без нюансів. Отже, про все з початку.

Згідно Закону України від 11 лютого 2015 р. № 183-VIII «Про відкритість використання публічних коштів» Кабінет Міністрів України мав вжити вичерпних заходів для створення і функціонування єдиного веб-порталу використання публічних коштів (другий абзац пункту 4 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону).

З цією метою було створено Є-Data–це  офіційний державний інформаційний портал у мережі Інтернет, на якому оприлюднюється інформація про використання публічних коштів та реалізується ідея прозорого бюджету.

Портал призначений для вільного та безоплатного задоволення публічного інтересу до інформації щодо контролю, утворення, розподілу та використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів, органами Пенсійного фонду, підприємствами, а також фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Інформація, яку можна дізнатися про кошти державного та місцевого бюджетів:

  • обсяги бюджетних призначень;
  • обсяги видатків та наданих бюджетних кредитів;
  • інформація про укладені договори (вартість, ціна, кількість, обсяг платежів, строк дії тощо);
  • інформація про стан виконання договорів (предмет, виконавець, вартість, ціна, обсяг платежів тощо);
  • кількість службових відряджень та обсяг витрат на них.

Стаття 2123  Кодексу про адміністративні правопорушення містить санкцію за неоприлюднення інформації. Таке порушення тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (відповідно від 17620 до 44050 гривень).

Проте, незважаючи на загрозу адміністративної відповідальності, за інформацією порталу Є-Dataу питанні наповнюваності кабінетів у отримувачів та розпорядників бюджетних коштів є проблеми.

Яким чином Рівненська обласна рада, ради та виконавчі комітети Рівного, Здолбунова та Дубна дотримуються вимог законодавства у сфері прозорості використання публічних коштів? Коаліцією «Прозорі ради» здійснено моніторинг з цього питання, шляхом виявлення на порталі наявності зареєстрованих кабінетів, їх наповненості та систематичності оновлення інформації.

Довідково: Коаліцією «Прозорі ради» розроблена універсальна методологія, яка включає в себе дослідження місцевих рад за 16 критеріями, які дозволяють з’ясувати, чи закріплені норми, які забезпечують можливість громадського контролю та участі громадян в прийнятті рішень у Регламенті, Статуті, чи іншому нормативно-правовому акті органу місцевого самоврядування. Центр суспільних дій «Сівітас»  здійснює моніторинг за цими 16 критеріями чотирьох органів місцевого самоврядування Рівненщини: Рівненської обласної ради, Рівненської, Дубенської та Здолбунівської міських рад.

Рівненська обласна рада має зареєстрований кабінет, оприлюднює інформацію вчасно та систематично у відповідності до вимог Закону «Про відкритість використання публічних коштів». За допомогою модулю PAYWATCH платформи "Відкритий бюджет" є змога підсумувати витрати органу місцевого самоврядування за весь час оприлюднення на порталі та дізнатися інформацію про найбільших отримувачів коштів.

Згідно графіку, найбільші витрати у Рівненській обласні раді спрямовують на сплату заробітної плати, податків. Витрати за перевезення та за комунальні послуги отримують комунальні підприємства, створені самою ж радою: КП «Автобаза» та КП «Управління майновим комплексом».

Рівненська міська рада не є отримувачем, або розпорядником бюджетних коштів, тож немає зареєстрованого кабінету на порталі Є-Data. Розпоряджається бюджетними коштами у Рівному виконавчий комітет Рівненської міської ради. Наявний кабінет, який систематично наповнюється.

Структура витрат є схожою: заробітна плата, податки та комунальні послуги.

Здолбунівська міська рада не передавала повноважень розпоряджатися бюджетними коштами виконавчому комітету, тож має власний кабінет, який систематично наповнюється.

Витрати мають «традиційний» характер: зарплатня, податки та «комуналка».

Дубенська міська рада, аналогічно до Здолбунівської залишила контроль за бюджетними фінансами у власних руках, зареєструвала кабінет та систематично наповнює його інформацією.

Структура витрат Дубенської міської ради не відрізняється від інших органів місцевого самоврядування.

Портал Є-Dataдає можливість розглянути витрати отримувачів та розпорядників бюджетної інформації у розрізі окремих трансакцій.

Органи місцевого самоврядування, які бажають розмістити інформацію про використання бюджетних коштів на власних сайтах, можуть скористатися такою можливістю від модуля PAYWATCH платформи «Відкритий бюджет», що вже зробили СмизькатаКлесівська об’єднані територіальні громади.

Довідково:Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-CorruptionInitiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Повідомляє прес-служба ГО «Центр суспільних дій «СІВІТАС»

Читайте також