Рівненський Пласт відзначили у Верховній Раді

Представники від Рівненщини взяли участь у парламентських слуханнях на тему державної молодіжної політики в умовах децентралізації. Відтак, досвідом впровадження на Рівненщині Пластової методики ділилися з колегами з усієї України начальник управління у справах молоді та спорту Рівненської ОДА Віталій Ліпський разом з головою Окружної Пластової Ради Рівненської округи пласту – НСОУ Юрієм Шадим.

Так, у 2016 році на Рівненщині створили Пластову оселю. Її розмістили у приміщенні малокомплектної школи, яку реорганізували у новий тип навчального закладу. Приміщення колишньої сільської початкової школи відремонтували та перелаштували.

Пластова оселя укомплектована класами для тренінґів, їдальнею, з впорядкованою територією. Оселя отримала назву «Волошки» від назви населеного пункту, де вона розташувалася. Територію загородили — встановили паркан та браму із пластовою символікою. На території Пластової оселі облаштоване стаціонарне місце для спортивних занять, місце для таборування та місце під ватру на відкритому повітрі.

Ідея створення аналогічних центрів сьогодні підтримується і іншими районами Рівненської області. Особливо це актуально в умовах децентралізації, оскільки під час оптимізації шкіл на території новостворених громад будуть вивільнятися приміщення, на базі яких можна і потрібно створювати подібні виховні центри.

Заклад є комунальним, цьогоріч для його роботи з обласного бюджету спрямували 200 тисяч гривень. Тут проводять патріотичні заходи, вишколи провідників і навчання виховників, таборові сезони. Вже другий рік поспіль у Волошках гостюють пластуни зі Сходу. Тобто молодь має можливість розвиватися, є комфортні умови для її самореалізації.

Як відзначив Міністр молоді та спорту Ігор Жданов, формування інфраструктури, що передбачає створення мережі молодіжних центрів є однією з умов ефективної молодіжної політики. На його думку, в умовах децентралізації ядром молодіжної інфраструктури територіальних громад стають молодіжні центри, які є осередком практичної роботи та об’єднання суспільно активної молоді.

Читайте також