Рівненському священнику заборонили у священнослужінні

Протоієрея Віталія Друзюка (на головному фото), який був настоятелем Всіхсвятської парафії на вулиці Шухевича у Рівному, архієпископ Рівненський та Острозький ПЦУ Іларіон своїм указом заборонив у священнослужінні до повного розкаяння. Відповідний документ про це розмістили на офіційному сайті єпархії. У ньому йдеться, що священник брав участь у "несанкціонованому псевдоцерковному деструктивному зібранні у Свято-Володимирському соборі 20 червня".

Суспільне зв’язалось зі священником Віталієм Друзюком, який єдиний з Рівненщини брав участь у скликаному Філаретом зібранні, та попросило його прокоментувати цю інформацію. 

 – Я написав на фейсбуці, що видавати укази "заднім числом" відносно кліриків не своєї конфесії – це нормально чи ні? Я не відношусь до їхньої конфесії. Я не відношусь до його єпархії, тому він не мав права видавати цей указ. Я не визнаю цей указ. В мене указ Патріарха про те, що я призначений на парафію, я залишаюсь в сані і можу служити. Звичайно, вони мені будуть не давать і це зрозуміло, – сказав Віталій Друзюк.    

Ось як коментує цю ситуацію секретар єпархії ПЦУ, протоієрей Сергій Лучанін:

– Він не має права ніслужити, ні хрестити, ні вінчати, ні ховати, ні сповідати, ні причащати. Це серйозні церковні речі адміністративного впливу. До повного розкаяння – це значить: людина прийшла, одумалась і каже: "так, владико, я був неправий, не подумав, що будуть такі плачевні наслідки для мене, для Церкви, поганий резонанс. я розкаююсь, що зробив такий вчинок і якби повернути все назад – я б такого ніколи не зробив. Простіть, благословіть і прошу відновити мене в священничих правах". Ми видали указ, а визнає чи не визнає Э це його право. Він дійсно вважає себе в Київському патріархаті, який ліквідований. Ми визнаємо цей указ, він у нас і для нас – заборонений. Служити в церкві будемо ми, ми вже там служили і не в одній особі. І громада буде, більшість якої незадоволена діями цього священника. Щодо терміну указу – він був виданий 20-го числа, просто він не був публічно оприлюднений. Тобо ми йому давали якийсь час подумати. Остання крапка – це позбавлення сану, це буває дуже і дуже рідко, що може зробити тільки Синод. Поки досить і цього, – сказав секретар єпархії. 

Довідково: У ПЦУ не визнали так званий "Собор", скликаний Патріархом Філаретом. Після нього 24 червня у Києві провели засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України), де беручи до уваги особливі заслуги в минулому перед Українською Православною Церквою, констатували, що Почесний Патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної Церкви України, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією. Про інші прийняті рішення можна прочитати ТУТ

 

 

Читайте також