Рівнеоблавтодор виплатить власнику автопоїзда понад 762 тис. грн

https://rivnepost.rv.ua

Суд зобов’язав ДП «Рівненський облавтодор» відшкодувати власникові автопоїзда майнові збитки. Про це пише Рівне вечірнє.

Їх розмір складає понад 762 тисячі гривень. Ухвалюючи таке рішення, суд апеляційної інстанції виходив з того, що саме обласний автодор повинен забезпечувати відповідність стану автомобільних доріг вимогам безпеки дорожнього руху. Такого ж висновку дійшов і Верховний Суд у своїй постанові від 24 жовтня 2018 року.

Саме через неналежний стан дороги 30 грудня 2016 на автодорозі Київ-Чоп сталася дорожньо-транспортна пригода, в результаті якої автомобіль марки«RENAUT MAGNUM» та напівпричіп-самоскид «ORTHAUS OKSM» отримали механічні пошкодження, втрапивши у вибоїну. Тоді  стався пневматичний вибух лівого переднього колеса автомобіля-тягача, внаслідок чого сталась ДТП та власник автопоїзда зазнав збитків на більш,ніж 762 тисячі гривень.

15 червня 2018 року Рівненський міський суд ухвалив рішення за позовом власника вантажівки, яким зобов’язав стягнути солідарно зі Служби автомобільних доріг у Рівненській області та Дочірнього підприємства «Рівненський облавтодор» на користь потерпілого 762 306 гривень 95 копійок.

Рішення місцевого суду ДП «Рівненський облавтодор» та Служба автомобільних доріг оскаржили до Рівненського апеляційного суду. В апеляційній скарзі ДП «Рівненський облавтодор» просив скасувати рішення Рівненського міського суду в частині стягнення відшкодування майнових збитків та ухвалити нове, у якому відмовити з задоволенні позовних вимог власника автопоїзда. На думку відповідача, саме Служба автомобільних доріг у Рівненській області відповідає за утримання в належному технічному стані та розвиток мережі автомобільних доріг, мостів та штучних споруд, тому й повинна відшкодовувати завдані в результаті дорожньо-транспортної пригоди збитки.

У поданій Службою автомобільних доріг у Рівненській області апеляційній скарзі та відзиві на апеляційну скаргу ДП «Рівненський облавтодор» вказують на вину обласного автодору. Простіше кажучи, Служба і Дочірнє підприємство намагалися перекласти вину один на одного.

Прес-служба Рівненського апеляційного суду повідомила РВ, що  25 лютого 2016 року між Службою автомобільних доріг у Рівненській області, як замовником, та ДП «Рівненський облавтодор», як підрядником, був укладений договір, згідно з яким саме підрядник зобов’язується надавати послуги з експлуатаційного утримання та поточного ремонту автомобільних доріг державного значення в межах області.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії з розгляду цивільних справ, заслухавши доводи сторін, а також зважаючи на нову практику Верховного Суду, апеляційну скаргу ДП «Рівненський облавтодор» залишив без задоволення, а апеляційну скаргу Служби автомобільних доріг задовольнив. Рішення місцевого суду від 15 червня 2018 року скасував у частині солідарного стягнення матеріальних збитків на користь власника вантажівки.  Відтак, суд зобов’язав ДП «Рівненський облавтодор» не тільки сплатити власникові автопоїзда 762 тисячі гривень майнових збитків, а й відшкодувати Службі автомобільних доріг у Рівненській області судовий збір в сумі 11 434 гривні.

Читайте також