Рівнян просять підпримати петицію проти "шкільної прописки"

фото - Фейсбук

Олександр Равчев у спільноті Рівне. Твоє місто в мережі просить підтримати петицію  проти шкільної прописки. 

Друзі, підтримайте петицію проти шкільної прописки, яку насаджує Міносвіти для першокласників.

За цією моделю, батьки фактично будуть обмежені у праві вибору школи для своєї дитини. Її припишуть до певної школи по місцю реєстрації і потрапити в іншу школу вже буде досить складно.

Автор петиції зазначає: 

Закликаємо Кабмін здійснити всі необхідні дії, щоб зупинити запровадження в Україні механізму примусової «шкільної прописки до конкретної школи», який пропонує Міністерство освіти і науки України. 

Механізм передбачений МОНом суттєво ускладнює можливості для батьків відправити дитину в будь-яку іншу початкову школу, крім тої до якої вона «прописана». Це є порушенням права дитина на отримання якісної освіти та позбавлення громадян України права вибору місця навчання для своїх дітей. 

Механізм «примусової шкільної прописки» не вирішує проблему недостатньої кількості закладів освіти у великих місцях, і створює додаткові корупційні ризики. Запропонована система жеребкування виключає будь-які можливості контролю та оскарження дій шкільної адміністрації, що стимулюватиме корупцію. 

Громадяни України мають право вільно обирати місце навчання для своїх дітей, не залежно від місця їх офіційної реєстрації чи проживання. 

Проблему недостатньої кількості місць в закладах освіти не можна вирішувати за рахунок обмеження прав громадян та примусової прописки дітей до конкретної школи. 

Цю проблему треба вирішувати шляхом будівництва нових шкіл, а проблему низької якості у вже існуючих – покращенням їх матеріально-технічного оснащення та підвищенням кваліфікації педагогів. 

Щоб зробити українську початкову школу кращою, потрібно підтягувати тих хто відстає до рівня лідерів, а не намагатись знизити рівень лідерів до середнього показника. 

Аби підписати петицію, перейдіть за посиланням. 

Читайте також