Рівнянам на замітку: куріння електронних сигарет може викликати інсульт?

фото ілюстративне

Куріння електронних сигарет підвищує ризик інсульту, пише Рівненський обласний лабораторний центр

Нові дослідження свідчать, що використання для куріння електронних сигарет значно підвищує ризик негативних наслідків, таких як інсульт та інфаркт міокарда (ІМ).

Опитуванням більш ніж 400 000 осіб старше 18 років встановлено, що майже 66 800 респондентів використовували для куріння електронні сигарети. Дослідженням вчених встановлено, що ризик інсульту на 71% вище в курців електронних сигарет у порівнянні з людьми, які палять звичайні цигарки. По стенокардії та ішемічній хворобі ці показники становлять 59% та 40% відповідно.

Американська асоціація серця (AHA) висловила застереження проти використання цих пристроїв, стверджуючи, що хоча електронні сигарети допомагають деяким особам у їхньому прагненні кинути курити, але вони повинні бути використані тільки "в крайньому випадку". Натомість клініцистам рекомендують використовувати схвалені допоміжні засоби. В разі відсутності ефекту слід інформувати пацієнта про наявність небезпеки електронних сигарет, - йдеться в повідомленні організації.

AHA також закликає до створення правил, які запобігають продажу та маркетингу пристроїв для молодих людей. Як повідомляють медичні новини Medscape, американська адміністрація з продовольства та медикаментів оголосила минулого місяця, що вона може навіть розглянути питання про вилучення вказаної продукції з ринку, якщо попит серед підлітків буде зростати.

У дослідженні, проведеного Сполученим Королівством, в якому приймали участь майже 900 учасників відмічено, що люди, які курили електронні сигарети вдвічі частіше кидають палити ніж ті, хто використовував нікотинові пластирі або камедь. Разом з тим в супроводжуючій редакційній статті в журналі New Medicine сказано, що довгострокові ризики використання електронних сигарет в значній мірі невідомі. Метою проведеного дослідження було встановлення існування зв'язку між використанням електронних сигарет і підвищеним ризиком інсульту та серцево-судинних захворювань.

Читайте також