Рівнянам на замітку: найкращі українські видання за версією ВВС

Команда BBC News Україна оприлюднила довгий список номінантів на премію «Книга року BBC-2018». Ця нагорода є однією з найпрестижніших відзнак. До списку кандидатів потрапляють лише значущі і яскраві твори, видані впродовж року. Познайомимо Вас з найвидатнішими сучасними творами українських авторів. В добірці представлені кращі видання для дорослих і дітей. Повний список номінантів опублікований на офіційній сторінці BBC News.

«Троянди за колючкою. Сповідь про жіночу тюрму», Аліна Агапєєва

Авторка на власному досвіді дізналася, що відбувається за ґратами. Героїня книги, як і Агапєєва, була несправедливо звинувачена у злочині. Коханий хлопець, мрії, плани на майбутнє – усе залишилось в минулому. Попереду лише безрадісне життя за тюремними законами. Чи зможе одна людина вистояти проти безжалісної системи? Чи вдасться дівчині відвоювати право на нормальне життя?

Аліна відверто описує все, що бачила у в’язниці. Без прикрашань і затаювання вона розповідає про людей по обидва боки решітки. Про такі подробиці можна дізнатися лише зсередини.

То що ж насправді відбувається в українських тюрмах?

«Сестри крові», Юрій Винничук

Довгоочікуване продовження роману «Аптекар». Цього разу головною героїнею стає Юліана. Після помсти за сестру дівчина змушена втекти на кораблі зі Львова. Юліана прямує до Гданська. Та туга за чарівним Львовом і Лукашем не дають їй спокою. Винничук не був би собою, якби не додав до роману порцію містики і фантазійних пригод. Так, у бернардинському монастирі знаходять «Біблію диявола». На книгу одразу починається полювання. Тим часом принц Іспанії наймає козаків для завоювання трону. А з тіні виходить загадковий орден Сестер святої крові.

Авантюри, пригоди, битви і змови – насичений подіями роман вже чекає на Вас!

«Мазуревичі. Історія одного роду», Дарина Гнатко

Якщо ви полюбляєте сімейні саги, зверніть увагу на цю книгу. Це не безневинний опис пересічної сім`ї з буденними проблемами. Чоловіки роду Мазуревичів – жорстокі, безжальні люди. Вони ладні на все заради грошей і високого статусу. Історія їх роду просякнута кров’ю та прокляттями. Кохання Марфи до Уласа Мазуревича не принесло жінці щастя. Їх син – Тихон – виявився жадібним тираном. Він перетворив життя своєї заможної дружини на пекло. Єдиний світлий промінь в родині – донька Тихона. Ярина щиро кохає Степана і понад усе прагне спокутати гріхи сім’ї.

Це драматична, трагічна, захоплююча та сповнена надії на щастя історія поколінь одного роду.

«Коханці Юстиції», Юрій Андрухович

Юрія Андруховича називають патріархом української літератури. Цю книгу автор почав писати ще 27 років тому. Новий твір Андруховича важко назвати романом в класичному розумінні. В книзі представлені вісім з половиною оповідань. Що їх зв’язує – дізнаєтеся в кінці.

Всі оповідання присвячені відносинам з законом. Вони розповідають про злочинців та правосуддя, яке відбувалось на Галичині з XVII по XX століття. За цей час судочинство здійснювали Австро-Угорщина, Польща, Німеччина та Радянський Союз. Прототипами для деяких персонажів слугували реальні історичні особистості.

Жахливі злочини, слабкості правопорушників, не завжди справедливі вироки суду – зовсім інша сторона життя.

«Де немає Бога», Макс Кідрук

Свобода однієї людини закінчується там, де починається свобода іншої. За цим правилом побудований соціум. Ми можемо проявляти чесноти або вчиняти погані вчинки по відношенню до інших. Але всі взаємини чітко регламентуються буквою закону та внутрішніми установками.

А що буде, коли група людей опиниться там, де закони не діють? Вони будуть змушені боротися за життя. Чи на довго вистачить міцності правил моралі? Семеро незнайомців дивом вижили в авіакатастрофі. Тепер вони намагатимуться вижити у відрізаному від цивілізації місці. Чи завадить щось людям перетворитися на звірів? Адже головний інстинкт будь-якої живої істоти – вижити.

«Сірі бджоли», Андрій Курков

Сергій Сергійович мешкає в сірій зоні. В маленькому селі залишились лише він та його однокласник Пашка. Чоловіки ніколи не товаришували, та обом нікуди виїхати. Пашка підтримує сепаратистів, Сергійович – українських військових. Герой книги ніжно піклується про своїх бджілок. Комахи нагадують йому про минулий розквіт мирного життя.

Щоб бджоли відпочили від обстрілів, Сергійович їде зі свого села. Мандрівка приводить чоловіка до знайомого татарина в Криму. Поїхавши від куль та вибухів на Сході, бджоляр стикається з горем кримських татар.

Це сильний твір про сучасні реалії українського народу і про українця, який мріє про мир та злагоду.

«Твій погляд, Чіо-Чіо-Сан», Андрій Любка

Що відбувається с п’яним суддею за кермом, який збиває молоду жінку? Він уникає покарання. Що відбувається з чоловіком вбитої жінки? Його чекають лише біль втрати, туга за коханою і відсутність справедливості. Та герой книги не готовий миритися зі своєю безпорадністю. Чоловік відмовляється прийняти реальність, в якій хтось може безкарно відібрати найдорожче. Він твердо вирішує покарати вбивцю.

Андрій Лобка – прихильник несподіваних фіналів. Його нова книга здивує неочікуваною розв’язкою, яку захочеться перечитати кілька разів.

«Білий попіл», Ілларіон Павлюк

Київського детектива чекає складне розслідування. На хуторі Білий Попіл вбито панночку. Підозра падає на Хому Брута. Але, звісно, не все так просто. Мешканці хутору дуже схожі на сектантів. Вони не хочуть йти на контакт з детективом. Схоже, хуторяни мають багато небезпечних таємниць. Всі збіги з творчістю Миколи Гоголя не випадкові. Метою автора було взяти гоголівський сюжет і описати його за голлівудськими канонами. В книзі присутні всі риси нуарного детективу. Павлюку вдалося написати якісний, динамічний та атмосферний трилер з елементами містики. Безперечно, роман вартий уваги.

«The Ukraine», Артем Чапай

Книга Артема Чапая – колаж із історій, який передає цілісний образ нашої країни. Різні персонажі, різні місця, різні епізоди з життя. Але в сукупності вони утворюють єдиний твір – сумний і радісний, бридкий і чудовий водночас. Це ніби літературний портрет України XXI століття.

Автор зауважує, що його книга розрахована на людей з критичним мисленням та почуттям гумору. В нагоді стане і самоіронія. Адже кожна історія є життєвою і позбавлена літературного пафосу. Розмовно-побутовий стиль мови – є ще одною родзинкою твору.

Книга активно обговорюється в різних колах. Тож ознайомтеся з нею і ви, щоб бути в тренді/сформувати власне враження.

ДЛЯ ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ

«Ватага Веселих Волоцюг», Андрій Бачинський

Віт, Влад і їх подруга Васька – трійка кмітливих школярів-бешкетників. Друзі постійно влаштовують витівки і обожнюють пригоди. Одного разу вони стають учасниками загадкової справи…  Під час дослідження підземних тунелів товариші натикаються на дивного чоловіка. Він стверджує, що в підземеллях захований артефакт. Тільки з його допомогою можна зняти родове прокляття. Звісно, Віт, Влад і Васька не можуть відмовитися від такої цікавої та ризикованої пригоди. Попереду їх чекає недитяче розслідування.

Харизматичні герої, детективна складова, порція містики – тут є все необхідне, щоб зацікавити читача-підлітка.

«Сова, яка хотіла стати жайворонком», Галина Вдовиченко

Так сталося, що сова потоваришувала з жайворонком. Коли сова прокидалась надвечір, жайворонок розповідав їй про насичений подіями день. А хижачці було нічим похвалитись. Вночі майже нічого не відбувається. Сиди собі на гілці непорушно та виглядай здобич. Отож вирішила сова стати жайворонком. А її товариш, навпаки, забажав пожити нічним життям. Що ж з цього вийде?

Головна ідея казки – пояснити, наскільки важливо бути собою. Всі ми індивідуальності – унікальні і неповторні. Не варто намагатись стати кимось іншим. Сильні сторони є у кожного. Варто лише до них придивитись. Повчальна дитяча книга оформлена чудовими ілюстраціями на кожній сторінці.

«Мері», Сашко Дерманський

Сашко Дерманський – член Національної спілки письменників України. Його твори рекомендовано Міністерством освіти і науки для читання в молодшій і середній школі.

Нова книга автора розповідає казкову історію родини Ковальчуків. В їх оселі раптово починають коїтись дивні речі. То сік щезне, то вода зникне з діжки. А ще у родини з’являються підступні та загадкові вороги. Сім’ї саме час об’єднатися і дати відсіч противникам. Яку роль в цій історії зіграють дивний чоловічок Мефодій і бігова кобилка Мері? А ще у великій нагоді стане уміння Андрійка розмовляти з тваринами. Щоб подолати всі випробування героям доведеться проявити неабияку хоробрість.

«Темний бік будинку», Марина Макущенко

Ярі 14 років, мешкає вона у Києві. Яра дізнається, що є донькою Домовика. Ця новина відкриває двері в новий, незвіданий світ казкових істот. Та крім потойбічних інтриг у дівчини є звичайні підліткові проблеми. Як налагодити стосунки з батьками? Як сформувати і прийняти власне «я»? А тут ще й негаразди з домовиками і химерами треба вирішити. Сумувати ніколи!

Одними з героїв книги є будинки. Саме старі київські будівлі надихнули письменницю. Всі вони мають багаторічну історію. З книги можна дізнатися багато нового про київські архітектурні пам’ятки. Отже, пригоди Яри не тільки цікаві, а ще й пізнавальні.

 

«Зграя», Анастасія Нікуліна

Зграя – це п’ять різних хлопців, яких об’єднує паркур. Для них це не просто хобі, це стиль життя і мислення. Паркур має свою власну філософію подолання перешкод. Друзі постійно доводять, що все починається не з міцних м’язів, а з думок. Спочатку необхідно подолати невпевненість, прорахувати кожний рух. Тільки так підкорюються вершини.

Перешкоди, які долають герої, не обмежуються парканами та будівлями. Автор підіймає важливі теми: вибір професії, боротьба за лідерство, стосунки з батьками, перше кохання. Кожен герой веде боротьбу з власними упередженнями. За динамічним сюжетом ховається психологічний твір про проблеми сучасної молоді.

«Щирик зі Змієвої гори», Володимир Рутківський

Володимир Рутківський – один з найвідоміших авторів дитячої літератури. Його роман «Сторожова застава» був екранізований. В новій книзі мова йде про грізного Змія Горинича. Раз на 400 років він разом з Костієм Безсмертним виходить на полювання. Цього разу їх здобиччю став хлопчик Андрій. Та відбулося непередбачуване. Щирик – син Змія – потоваришував з Андрієм. Маленький дракон не хоче перетворюватись на страхітливе чудовисько і їсти всіх підряд.

Зворушлива та повчальна історія про дружбу і хоробрість. Завдяки колоритним героям, підступним злодіям та захоплюючим пригодам від книги неможливо відірватись.

Читайте також