Рівнянам на замітку: вправи, які зменшать біль в спині

фото ілюстративне

У будь-якій незрозумілій ситуації - рухайтеся, пише на своїй сторінці у Фейсбук Уляна Супрун.

Фізичні вправи вкрай важливі і якби вони були пігулками, то лікарі б їх прописували кожному. Особливо, якщо це стосується болю в спині.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 80% дорослого населення мають особистий досвід болю в спині. Якщо це ваш випадок, то хороша новина - скоріше за все біль має механічний характер. Це означає, що значно полегшити ситуацію вам допоможуть прості фізичні вправи.

Попросили лікаря-нейрохірурга Vadim Illyashenko надати рекомендації, як можна зарадити, якщо маєте біль у спині. Вони не замінять повноцінних консультацій з лікарем, проте дозволять краще розуміти свій стан та зменшити відчуття болю і дискомфорту.

Перед тим як перейти до рекомендацій, визначте, чи має ваш біль механічний характер. Для цього треба дати відповідь на 4 запитання:

1. Чи зменшується відчуття болю після відпочинку? Якщо так - ваш біль швидше за все має механічний характер.
2. Чи залежить ваш біль від певних положень і рухів, наприклад, посилюється в положенні сидячі або при нахилі вперед/назад? Якщо так - ваш біль швидше за все має механічний характер.
3. Чи можете ви знайти положення, в якому ваш біль зменшується або взагалі проходить? Якщо так - ваш біль швидше за все має механічний характер.
4. Чи наявні у вас такі симптоми, як підвищення температури, втрата ваги, біль у суглобах (колінних, суглобах кисті рук, тазостегновому суглобі), відчуття скутості у спині вранці, яка триває більш ніж 30 хв після початку активності, погане загальне самопочуття? Якщо у вас механічний біль, цих симптомів ви відчувати не повинні.

Якщо ж все так, то ви можете визначити тип болю і підібрати до нього прості вправи, які допоможуть швидко поліпшити самопочуття. Докладний текст з порадами читайте на сайті МОЗ: https://goo.gl/TfQ3oi

Якщо ні - невідкладно зверніться до лікаря.

Ще раз наголошую - ці вправи не панацея. Лікар обов'язково потрібен. Проте це корисна опція для тих, хто має один із таких типів болю. Якщо ж вас поки не болить спина - виконуйте всі ці вправи також! Це чудова профілактика.

Читайте також