Рівнянам на замітку: як запобігти захворюванню на сальмонельоз

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella. Сальмонела вражає шлунково кишковий тракт, іноді може протікати з тифоподібними симптомами, рідше у вигляді генералізованих септичних форм.

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш. Останнім часом почастішали випадки зараження людей на сальмонельоз через вживання курячих яєць.

Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в стаціонарі, дитячому садку. Найчастіше зараження людини відбувається через продукти харчування – м’ясо птахів, тварин, риби, готові термічно необроблювані продукти – салати, фрукти, кондитерська продукція.

Особливо небезпечне зараження для дітей віком до одного року, оскільки це може призводити до важких генералізованих форм сальмонельозу, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі.

Сальмонельоз дуже небезпечний тим, що він має здатність викликати спалахи (групові масові захворювання).

Як запобігти захворюванню?

Існують деякі правила, які необхідно дотримуватися для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі і сальмонельозу. Ретельно мити руки, прийшовши додому, а також перед вживанням їжі, після відвідування туалету – це найважливіші правила, знайомі з дитинства, але для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішими. Потрібно самим дотримуватись правил особистої гігієни та уважно стежити за гігієною маленьких дітей.

Сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник та зберігати окремо від інших продуктів. Розморожувати кури слід в холодильнику, при приготуванні страв із птиці не торкатися до інших продуктів.

Необхідно м’ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після достатньої термічної обробки; качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто; кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити. Не їсти гоголь-моголь і не пити сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин. Яйця перед використанням для приготування страв необхідно ретельно промити водою з господарським милом.

Для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дощечки та ніж для нарізування.

Домашнє молоко перед вживанням слід прокип’ятити.

Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках.

Уникайте харчування в сумнівних закладах, особливо у літній період.

Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.

Необхідно дотримуватися чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів та гризунів у своїх помешканнях.

Тетяна Мамчур, 

головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області

Читайте також