Рівнянам на замітку: як збільшити фізичну активність

М’язи складають 40% маси тіла людини. Один міліметр робочого м’яза отримує постачання крові від 2500 капілярів, а м’язи, які знаходяться в стані спокою, тільки від 40-80 капілярів. Різниця між цими цифрами складає діапазон резерву організму, який при низькому фізичному навантаженні не використовується і поступово може бути втрачений. Тому кожній людині необхідно протягом всього життя підтримувати свою фізичну активність всіма можливими способами.

Результати фізичної активності:
- зростає кількість додаткових судин в серцевому м’язі та збільшується їх просвіт;
- знижується артеріальний тиск;
- нормалізується згортання крові, в результаті чого зменшується схильність до тромбоутворення і посилюється її активність по розчиненню вже наявних тромбів;
- стає більш стійкою психіка;
- знижується вміст холестерину та глюкози в крові, нормалізується їх обмін;
- зменшується втрата кісткової тканини у жінок в період менопаузи;
- покращується настрій внаслідок збільшення в крові концентрації ендорфінів (гормонів задоволення);
- підвищується розумова працездатність;
- зменшується вживання алкоголю, паління, що також полегшує відвикання від них.

Підвищити свою фізичну активність можна різними шляхами, але який би ви не вибрали, не забувайте про три основні правила:
- поступовість навантаження;
- регулярність занять;
- постійний контроль за своїм самопочуттям.

Основні принципи формування індивідуальної програми:

1. До збільшення фізичної активності потрібно підходити поступово, може змінюватися вид, частота, тривалість та інтенсивність навантаження. Тривала перерва в заняттях знижує оздоровчий і тренувальний ефекти. Фізичні навантаження необхідно включити в звичайний ритм життя.

2. Вибране фізичне навантаження повинне відповідати індивідуальним можливостям організму, віку, стану здоров’я, враховувати умови проживання, праці та т.д. і бути прийнятним для поступового виконання протягом тривалого часу.

3. Прогулянки на повітрі. Ходьба на роботу з роботи. Якщо ви будете займатися ходьбою регулярно, хоча б пів години на день – це хороший захист від остеопорозу та артритів, зниження маси тіла. По можливості активно залучатися до виконання фізичної праці. Брати участь у рухливих іграх, займатись фізкультурою і т.д.

4. Об’єм, інтенсивність, частоту та тривалість навантажень необхідно збільшувати поступово. Періодичність фізичних навантажень 3 рази на тиждень вважається оптимальною; тривалість навантажень може коливатись від 25 до 60 хвилин.

5. Симптоми перенавантаження – поява в’ялості, зниження працездатності, порушення сну, болі в м’язах і суглобах – можуть бути приводом до перегляду індивідуальної програми.

Правильний вибір фізичного навантаження – важлива умова його позитивного ефекту та гарантія його постійного виконання.

Рівненський обласний лабораторний центр

Читайте також