Рівнянам треба шукати цей знак, аби обрати собі лікаря (ФОТО)

http://oblrada.rv.ua

Саме наліпки з написом «Тут можна обрати свого лікаря» свідчать про те, що конкретний медзаклад уже підключений до загальнодержавної системи «Електронне здоров’я». Повідомляє Рівненська обласна рада. 

І саме там жителі Рівненщини до липня цього року зможуть підписувати декларації зі своїм лікарем – терапевтом, педіатром чи лікарем сімейної медицини. Про це, а також про те, як на Рівненщині впроваджується медична реформа, йшлося сьогодні на розширеній нараді з керівниками районів, міст, об’єднаних територіальних громад Рівненщини та керівництвом облдержадміністрації й обласної ради. Участь у нараді взяли голова ради Олександр Данильчук та перший заступник голови Сергій Свисталюк.

Зокрема, як повідомила заступник голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко, на сьогодні  місцева влада має усі законодавчі підстави для проведення медичної реформи. Тому з 2 квітня на Рівненщині стартувала друга фаза проведення підписної кампанії «Обери свого лікаря». Йдеться про активну інформаційно-роз’яснювальну роботу на місцях, аби і лікарі, і пацієнти знали, що конкретно вони мають робити. Насамперед, пацієнти повинні визначитися з лікарем і підписати з ним електронну декларацію. Саме цей документ, нагадаємо, буде підставою для перерахування медзакладу конкретних коштів на конкретного пацієнта. Таке фінансування медзаклади отримають уже в липні поточного року.

Однак, як наголосили напередодні під час селекторної наради з віце-прем’єр-міністром України Павлом Розенком, кошти отримають лише ті заклади, які зареєструвалися в системі ehealth.gov.ua. Для цього паралельно вступив в дію закон про перехід медзакладів у  некомерційні комунальні підприємства. Сьогодні на Рівненщині вже створено 35 таких закладів. Після чого такий заклад зможе укласти дорогів з Національною службою охорони здоров’я України і отримати фінансування. На даному етапі йдеться про заклади первинної ланки.

Важливо знати, що підписуючи декларацію з лікарем, не має значення ані місце реєстрації, ані місце фактичного проживання пацієнта. Так само, медичні заклади не мають права вимагати кошти за друкований варіант декларації. Адже заповнює її лікар в електронному вигляді. Головне, аби медпрацівник був підключений до електронної системи.

Йшлося під час наради і про те, що не всі медзаклади первинної ланки на Рівненщині мають доступ до якісного інтернету. Відтак, керівники області доручили присутнім головам рад, міст обласного значення та ОТГ вирішити це питання у найкоротший термін. Адже на 100 відсотків доступ до інтернет-мережі сьогодні мають Березнівський, Володимирецький, Сарненський та Здолбунівський райони.

Аби швидше та якісніше впровадувати медичну реформу, усі райони отримають інформаційні плакати, на яких доступно роз’яснюється, як людина може обрати свого лікаря. В рамках інформаційної кампанії, місцева влада повинна оформити у медзакладах вхідні зони, де пацієнт зможе отримати покрокову інформацію, як йому обрати лікаря та підписати декларацію. Подібну інформацію доручили розповсюджувати також в громадському транспорті та інших громадських місцях. Зокрема, й у відділеннях ЦНАП.

Відтак, представники влади, медзаклади, лікарі та пацієнти мають два місяці, аби активно долучитися до впровадження медичної реформи.

«Ані Президент, ані уряд не проведуть цю реформу на Рівненщині, якщо кожен з нас не зробить усе, що від нього залежить: починаючи від самого пацієнта, і закінчуючи обласною владою», - наголосив голова обласної ради Олександр Данильчук, звертаючись до присутніх. Зі свого боку, голова облдержадміністрації Олексій Муляренко звернувся до засобів масової інформації зпроханням забезпечити інформаційну підтримку медичної  реформи.

Читайте також