Рівняни хочуть штучну головну ялинку, - соцдослідження

В Рівненській міській раді презентували соціологічне опитування, яке було проведено у Рівному у грудні 2017 року. Участь у ньому взяло майже чотири тисячі респондентів. Вони висловити свою думку щодо того, якою має бути новорічна ялинка Рівного, чи потрібно демонтувати пам’ятник Олеко Дундичу у парку, чи зносити «черепашки» та щодо ряду інших питань. Ініціатором проведення цього опитування виступила міська влада Рівного. До цієї відповідальної роботи залучили Центр соціологічних досліджень Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука.

Як міський голова хочу приймати рішення на основі того, що думають рівняни, – говорить міський голова Рівного Володимир Хомко. – Не перший раз замовляю соціологічне дослідження. Хоча якби в Україні був прийнятий закон про референдум, то для нашого міста та й для інших знялося б багато питань. Тому зараз єдиний вихід – це соціологія. Довго думав, кому доручити, аби не звинуватили у фальсифікації. Звернувся до університету, робили звичайні студенти, ніхто не втручався. Скажу відверто, мені приємно, що в більшості я відчуваю, чим дихає місто. Але одне питання для мене несподіване. Я зміню свою думку відповідно до цих досліджень.

Несподіваними для міського голови стали результати питання щодо того, якою має бути новорічна ялинка на майдані Незалежності. Відтак, на питання: "Яку новорічну ялинку потрібно встановлювати на майдані Незалежності у Рівному?" рівняни відповіли так: штучну - 47%, натуральну - 42,2 % та утримались - 10,8%.

На найближчу сесію підготуємо рішення, буде створена робоча група з депутатів усіх фракцій, у тому числі опозиційних до мене, – повідомив Володимир Хомко. – Ці депутати виберуть штучну ялинку, яка продається, її вартість, фотографія. Тоді проведемо ще одне опитування, адже у нас з’явилася електронна петиція в, якій пропонують посадити живу ялинку. Буде три питання : чи ви хочете штучну ялинку за таку ціну, чи ви хочете зрубану ялинку, чи ви хочете вирощувати? Яку відповідь дадуть рівняни, таке ми й приймемо рішення. До Нового року є час. Ми виконаємо волю більшості.

За словами Олени Яницької, проректора з навчально-методичної роботи та гуманітарної освіти, професора Міжнародного економіко-гуманітарно університету ім. акад. Степана Демянчука, дослідженням було охоплено 4 тисячі рівнян.

- Проводилось соціологічне опитування в залежності від вікових особливостей і від статті. Опитувалося населення у віці від 18 до 30 років, друга вікова група – це населення від 30 до 45 років, третя група – після 45 років. Відповідно у кожній віковій групі досліджувалася думка 50% жінок і 50 % чоловіків. Думка рівнян досліджувалась з 10 до 20 грудня у семи районах нашого міста. В кожному з них працювала група інтерв’юерів по 8-10 чоловік, це наші студенти, роботу кожної групи очолював досвічений викладач-науковець. Центр соціологічних досліджень працює протягом 5-ти років, - зазначила Олена Яницька.

Результати соцдослідження на кожне з поставлених питань:

 

Читайте також