Рівняни зможуть безкоштовно отримати імпланти

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Рівняни, які потребують ендопротезування матимуть відтепер можливість отримати імпланти безплатно. Про це потурбувалися міська влада, міське УОЗ та адміністрація Рівненської центральної міської лікарні.

Як повідомив завідувач обласного центру атрології та відновного лікування ЦМЛ міста Рівне Георгій Чехович, з початку цього року в Рівному працює міська програма із забезпечення жителів міста ендопротезами кульшових і колінних суглобів. Нещодавно заклад отримав першу партію імплантів.

- Наразі нам надали 12 якісних штучних суглобів (з яких 2 колінні, а інші – кульшові, цементні і без цементні) виробництва швейцарської компанії «Mathys», - каже Георгій Георгійович. – До кінця року ми розраховуємо отримати наступну поставку. Безплатні ендопротези ми надаватимемо пацієнтам–рівнянам, які мають групу інвалідності.

Загалом програма розрахована на 5 років, і рівень обсягів постачання поступово збільшуватиметься. Таким чином, ми сподіваємося, що нам взагалі вдасться ліквідувати чергу пацієнтів на ендопротезування. Сьогодні в області на штучні суглоби очікують понад 700 хворих, приблизно 10% з них – рівняни.

До того ж, відповідно до програми, нашому Центру мають поставити також інструментарій, адже те обладнання, яким ми користуємося, потребує оновлення.

Варто зауважити,що обласний Центр атрології та відновного лікування ЦМЛ м. Рівне вже понад 25 років є одним з найкращих в Україні.

- Ми залишаємося серед лідерів в Україні з проведення атроскопічних операцій на всіх великих суглобах, - каже Георгій Чехович. – Сьогодні ми маємо все необхідне для проведення таких оперативних втручань. Раніше була проблема з ЕОПами, але зараз лікарня ними забезпечена. І ми надіємося, що й надалі з допомогою міської влади та керівництва лікарні ми будемо вдосконалювати та оновлювати обладнання, необхідне для успішного та ефективного оперативного лікування пацієнтів.

До речі, як повідомив Георгій Георгійович, нещодавно в центрі з допомогою фахівців з Тернополя запровадили нову методику лікування так званої паретичної стопи.

- Ця патологія нині часто зустрічається в пацієнтів,виникаючи внаслідок травм або захворювань опорно-рухового апарату, - розповідає Георгій Чехович. - Вона призводить до втрати функціональності стопи і непрацездатності. Боротися з цією проблемою допомагають і консервативні пристрої – підтримувані стопи. Але є й оперативні методики, зокрема, транспозиція м`язів–згиначів на передній відділ стопи, які підтримують її, щоб вона не звисала.

Ця методика не нова, її було запроваджено ще у 60-х роках минулого століття, але сьогодні вона стала модифікованою і саме в сучасному «дизайні» її впроваджено у нашому Центрі. Вона не надскладна, малоінвазивна і не травматична. Через 2-3 місці після операції пацієнт поступово відновлює функцію стопи і зможе ходити, не плескаючи нею. Можливо, сама стопа залишиться малочутливою, але функція м`язів відновлюється. І це справді реальне вирішення проблеми для людини, яка зможе знову нормально ходити.

Поки що за новою методикою ми прооперували одного пацієнта. Віддалений результат ще невідомий, але найближчий післяопераційний результат нас цілком задовольняє.

Тож ми раді, що відтепер хворим не треба шукати деінде клініку, в якій роблять такі операції, вони можуть звертатись до нас.

Дана Романюк

Матеріали газети Медичний вісник+ 
№31, 31 липня 2018р.

Читайте також