Російські спецслужби атакують Рівненщину

 Шукають молодих і недосвідчених

Ставка була зроблена на форуми, на яких обговорювалися б різні актуальні теми: розвиток тваринництва краю, покращення інвестиційного клімату та інші. Для цього створювалися акаунти в соціальних мережах неіснуючих людей. А організатори обдзвонювали депутатів і високопосадовців різних рівнів, адже їхня присутність на такому заході додає йому престижу. По суті, чиновників та депутатів запрошували всліпу, бо вони до кінця не могли достеменно знати, що там дійсно буде. Все, що було потрібно – це правильна постановочна картинка, яку можна обробити.

Як пишуть «Новини по-рівненські», перший схожий захід відбувся у вересні в готельно-ресторанному комплексі «Айвенго».

Депутати Рівненської та Житомирської областей мали говорити, нібито, про проблему незаконного видобутку бурштину. Але він не відбувся завдяки активістам націоналістичних організацій, які перешкодили його проведенню. До його початку спеціально привезли студентів рівненського НУВГП.

«Поблизу «Айвенго» на узбіччі дороги слухняно вишикувались студенти, чоловік 20 та радісно отримували по 150 гривень з чорного «Рено-трафік», який після цього поїхав по наступну партію «учасників форуму». Найбільш кмітливі «студенти-експерти», перевіряли купюри на «справжність».

Потім з’явилась симпатична леді, яка, немов отару, повела проплачену масовку в «Айвенго»» , – розповідає один з активістів.

На цей форум приїхав лише депутат Рівненської обласної ради від Радикальної партії Володимир Ковальчук, який сказав, що йому хтось зателефонував і запросив на захід, а що і до чого - він не знає.

Телефонували і його колезі, депутату обласної ради від ВО «Свобода» Володимиру Муляру.

«До мене кілька разів телефонували. Якраз в той час я перебував із делегацією Рівненської обласної ради у Польщі, тому попросив помічника перетелефонувати за невідомим номером. Як пояснив помічник, мене запрошують на незрозумілий форум, тематикою якого буде протидія незаконному видобутку бурштину. Я не зрозумів до чого тут я, адже це не моя тематика. Мене більше цікавить будівництво доріг. Оскільки у нас в партії усе централізовано, то я зв’язався із нашою прес-службою, але про такий захід там ніхто не чув. Наскільки я зрозумів, то чомусь обдзвонювали саме молодих депутатів», - розповідає депутат Рівненської облради.

Подейкують, що вінцем цього форуму, якби він відбувся, стало б звернення його членів до столичної влади з проханням надати ширші повноваження для регіонів. У тому числі, щоб боротися з нелегальним видобутком бурштину. Саме формулювання «широкі повноваження для регіонів» уже говорить саме за себе.

Як підставили чиновника

В схожу ситуацію потрапив депутат Рівненської обласної ради від БПП, начальник департаменту соціального захисту населення Рівненської ОДА Віталій Ундір.


Він був на форумі, де розглядалася стратегія розвитку нашої області. Для масовки відвідувачами заходу також були молоді люди. Після його проведення на різних цікавих сайтах почала з’являтися інформація про те, що «на форуме в Ровно поддержали идею создания парламентской группы по связям с Россией».

Мовляв, потрібно налагоджувати економічні відносини з країнами СНГ, а також була зачитана ініціатива нардепа Якова Безбаха про створення у Верховній раді групи, яка б займалася зв’язками з Росією.
Усі матеріали проілюстровані цікавими фотографіями, на яких у членів форуму на задньому плані видніються прапори України, Білорусі, Вірменії та Казахстану.

Як розповідає Віталій Ундір, на заході, де він побував, такого і близько не було.

«Форум проходив дві неділі тому в рівненському кафе «Le Chalet». Жодної мови про це на заході не було. Я вже надав вичерпні відповіді на цей рахунок для СБУ. Усі фотографії, які ви бачили, є несправжніми», - розповідає начальник.

Відео із справжнього форуму після поширення фейку з’явилося в інтернеті.

Половина задуманого із дискредитації нашої області в проросійських сил зірвалася, адже більшість політиків та високопосадовців проігнорували форуми, бо цінують свій час. Хоч, як бачимо, є й такі, які потрапили на гачок. Тому перед тим, як погоджуватися на свою учать в тому чи іншому заході, потрібно добре подумати і хоча б дізнатися, хто його проводить.

Богдан СЛОНЕЦЬ


Юридичний супровід здійснюється медіа юристами Адвокатського бюро «Щербяк і партнери»: м. Рівне, вул. Петра Могили, 22б, моб.: (097) 97-67-507, тел.: (0362) 45-45-62.

У матеріалі використані фото: tomat.rv.u, rivnepost.rv.ua та відео TELE GAZETA.

Читайте також