Садок на Коновальця: прокурор Рівного просив у міськвиконкому гроші на апеляцію

Фото - відкриті джерела

11 років тому Міжнародний економіко-гуманітарний університет викупив у міста недобудований дитячий садочок на вулиці Євгена Коновальця. Там університет збирався побудувати навчальний корпус для студентів. Обійшлося тоді це в 2 млн гривень. Однак, довгих 9 років там ніякі роботи так і не проводилися, а в квітні 2016 суд розірвав договір і садок повернули у власність міста.

7 листопада 2017 року МЕГУ надіслав письмову пропозицію щодо повернення сплачених за об'єкт коштів у розмірі 1 950 000 грн. та збитків завданих у зв'язку з розірванням договору, а це понад 9 млн грн. Тоді ж міська рада відмовилася повертати ці кошти, а тому МЕГУ подав до суду з вимогою, аби міська рада сплатила 11 271 815 грн. З них: 1 950 000 грн. - вартість незавершеного будівництва дитячого садочка, 1 887 574 грн. - збитки, 7 434 241 грн. - інфляційні втрати.

Нещодавно, 22 травня цього року, Господарський суд Рівненської області розглянувши матеріали справи вирішив частково задовольнити позов.  Тепер місто повинно виплатити МЕГУ 8 мільйонів гривень.

Раніше, на сесії міської ради депутати не проголосували за виділення коштів на подання апеляції. До того ж, і управління комунальної вартості їх виділити не може:

"Управління комунальної вартості - третя особа, яка була залучена до справи подало апеляційну скаргу до розгляду суду і подало клопотання про відстрочення сплати судового збору, оскільки річні видатки управління по сплаті судового збору становлять 67 тисяч гривень. А в даному випадку за подання апеляційної скарги треба платити 257 тисяч", - запевнила  начальник управління комунальної власності Наталія Поліщук.

Сьогодні ж на засіданні міськвиконкому прокурор Рівненської прокуратури Володимир Самардак просив у виконавчого комітету винести рішення, аби кошти на подання апеляції від імені прокуратури виділили з резервного фонду бюджету міста Рівного на 2018 рік. Сума цього судового збору складає 253 615, 86 гривень.

«Ситуація в тому, що органи прокуратури позбавлені пільг по сплаті судового збору, для вступу намии в справу і предявдення апеляційної скарги прокуратура аналогічним чином має сплатити судовий збір. Ці кошти передбачаються бюджетом і видатки на ці цілі є обмеженими. З цим ми звернулися до міської ради окремо і окремо до виконавчого комітету, щоб розглянули цю ситуацію як невідкладний випадок і надзвичайну ситуацію», - зазначив Володимир Самардак.

Однак, члени виконкому не підтримали, адже, як зазначила начальник управління комунальною власністю Наталія Ноліщук, такі дії не є законними:

«Після звернення місцевої прокуратури, управлінням були зроблені відповідні запити в управління надзвичайних ситуацій, управління бюджету й фінансів стосовно можливості і підстав виділення коштів із резервного фонду. На жаль, висновки цих двох управлінь є негативними, тобто видатки по сплаті судового збору не відносяться до тих, на які передбачаються кошти з резервного фонду», - пояснила начальник управління.

Читайте також