Щеплення проти грипу в Рівному: коли зробити і що треба знати?

Фото - відкриті джерела

Грип – вірусне захворювання, яке розпочинається раптово і гостро, а впродовж періоду хвороби різко виражені ломота в тілі, озноб, головний біль і біль у м’язах. Як правило, віруси найбільш активні у холодні пори року. Перед початком епідеміологічного сезону жителям Рівненщини радять вакцинуватись проти грипу.

Наші журналісти поспілкувались із завідувачем відділу епіднагляду та профілактики епідеміологічних захворювань Рівненського обласного лабораторного центру Віктором Морозом та виокремили основні тези щодо вакцинації.

Фото - Суспільне

Чи можна «підхопити» грип, навіть якщо зробили щеплення?

Вакцинація проти грипу не дає 100% гарантії, що ви не захворієте, ви можете заразитися. На відміну від інших щеплень, вакцина проти грипу покликана захистити ваш організм від ускладнень, які може спричинити грип, від летального випадку. Ви перехворієте у такій формі, що вам не потрібна буде госпіталізація.

Як часто потрібно вакцинуватись проти грипу?

Щеплення проти грипу – рекомендовані, робити їх потрібно раз у рік. Вакцина проти грипу щороку різна. Штамовий склад вакцини відрізняється від минулорічної. Фахівці прогнозують, які будуть штами грипу і під це створюють вакцину. Імунітет після вакцинації тримається пів року.  

Кінець вересня, жовтень та листопад – найбільш сприятливий період, аби зробити щеплення.

Кому потрібно зробити щеплення від грипу в першу чергу?

Вакцинуватись потрібно всім. Втім, є люди, які в першу чергу потребують захисту від вірусів грипу:

  • група медичного ризику – люди з певними хронічними захворюваннями (серцево-судинної, дихальної системи, вагітні тощо.

    Для таких категорій зустріч із вірусом грипу може мати важкі наслідки. Грип дає ускладнення на хронічні захворювання і це призводить до тяжкого перебігу, може бути і летальний випадок;
     
  • група епідризику – люди, які під час виконання своїх професійних обов’язків перетинаються із великою кількістю людей.

    У першу чергу такий захист потрібен медичним працівникам, які постійно контактують із хворими. До цієї категорії також відносять і вчителів, працівників транспорту, сфери обслуговування, поліцейські тощо.

Коли вакцинацію робити не варто

Протипоказів до вакцинації проти грипу фактично немає. Лише якщо є гостре захворювання, то вакцинація переноситься на більш пізній час, тобто, якщо в людини підвищена температура, ніхто щеплення робити не буде, допоки не нормалізується температура.

Ще є один випадок, але це трапляється вкрай рідко, – якщо є реакція на яєчний білок. Це протипоказ. Втім, усі протипоказання в індивідуальному порядку вирішує лікар.

Щеплення проти грипу і вагітність

Вагітність не є протипоказом до щеплення. Віктор Мороз розповів, що якщо згадати минулі сезони, то у вагітних грип досить важко протікає. Жінкам при надії можна вакцинуватись на будь-якому триместрі. Це інактивована вакцина. Може бути почервоніння, деяке підвищення температури, але воно проходить через день-два.

Ви захотіли зробити щеплення проти грипу – що робити і куди звертатись

Якщо ви дослухались до рекомендацій фахівців і вирішили зробити щеплення, звертайтесь до свого сімейного лікаря, який повинен виписати рецепт для придбання вакцини. Опісля – йдете в аптеку і купуєте її. Переносити придбану вакцину потрібно в спеціальній термосумці, адже вона має зберігатись при температурі від +2 до +8. У рівненських аптеках такі сумки дають на прокат. Далі йдете у ЦНПСМД (поліклініку), де вам вводять вакцину. У комунальних закладах це роблять безкоштовно, у приватних, звісно, доведеться платити за послугу.

Чому в Рівному не в усіх аптеках можна придбати вакцину від грипу

Вакцину проти грипу не закуповує держава, це в індивідуальному порядку роблять аптеки. Тому кількість наявних доз залежить від того, скільки вони придбали. Якщо ніяк не закуплять, то ніяк не буде. Вакцини проти грипу нині в аптеках Рівного немає. Лише на початку жовтня вона має надійти в Україну в кількості орієнтовно 700 тисяч доз. Це не велика цифра, пояснив нашим журналістам Віктор Мороз.

Аптечні мережі не з великим задоволенням купують вакцину, бо вона потребує певних умов зберігання. До того ж, багато її не закуповують, бо потрібно продати, на наступний рік вакцина проти грипу вже буде не актуальна.

Чому це важливо зробити щеплення проти грипу в період пандемії коронавірусу

Враховуючи те, що зараз активно хворіють на коронавірус, дуже бажано робити щеплення проти грипу. Особливо тим, хто вже перехворів, бо covid-19 залишає зміни в легенях і вони стають вразливими до інших збудників.

В Україні низька культура вакцинації проти грипу – лише близько 1% вакцинується. У Рівненській області - менше 1%. У минулому році, за словами Віктора Мороза, було орієнтовно 2 500 щеплень на всю область при тому, що кількість мешканців у нас близько 1 млн 100 тис.  

Читайте також