Що рівнянам треба знати про флюрографію?

Про неефективність флюорографії, як способу діагностики туберкульозу, а також про плани замінити флюорографічні обстеження анкетуванням, повідомила виконувачка обов'язків Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. 

«Проведення масових флюорографічних обстежень у здорових людей не має сенсу, оскільки не вирішує проблеми» - вважає в.о. Міністра – «У нашій роботі впровадження сучасних практик медичної допомоги часто має відбуватися одночасно з руйнуванням застарілих методів. А разом з ними і міфів, породжених радянською системою охорони здоров’я. Одним з них є проведення масових флюорографічних обстежень у здорових людей з метою зупинити туберкульоз».

Але є й інший аспект, про який варто згадати. Мова йде про додаткове дозове опромінення населення за рахунок медичної діагностики.
За даними переобліку наявного в області флюорографічного обладнання, проведеним фахівцями ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України», біля 80% апаратури є застарілою (часів СРСР), а її технічний стан потребує постійного ремонту, що тягне за собою низьку якість зображень. Через високу вартість такого обладнання лікувальні заклади не можуть оновити давно застаріле технологічне оснащення. 

Ефективна доза опромінення при таких дослідженнях становить від 0,25 до 0,5 мЗв. Згідно з НРБУ-97 (Норм радіаційної безпеки України) річна ефективна доза опромінення не повинна перевищувати 1 мЗв (мілізіверт на рік), таким чином внаслідок однієї маніпуляції пацієнт може отримати половину річної дози. Дозове навантаження на пацієнта може бути додатковим, коли лікарі направляють на повторне обстеження, наприклад, рентгенографію.

За результатами наукових досліджень, проведених нашими запорозькими колегами, середньорічна індивідуальна доза опромінення населення в 0,25мЗв може призвести до виникнення 14,6 (на 100 тис. населення) додаткових онкологічних та спадкових захворювань на рік. Для виявлення одного хворого на туберкульоз потрібно обстежити біля 11 тисяч осіб.

На наш погляд, ініціатива МОЗ щодо відмови від масових флюорографічних обстежень є цілком обгрунтованою, а зважаючи на відповідні рекомендації ВООЗ (9-та доповідь експертів ВООЗ з туберкульозу, 1975 рік) - давно назрілою.

Читайте також