Що рівнянам варто знати про продаж вживаних речей?

Відповідно до п.п. 14.1.202 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі – ПКУ) продаж (реалізація) товарів – це будь-які операції, що здійснюються, зокрема згідно з договорами купівлі-продажу та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання.

Підпунктом п.п. 163.1.1 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування податком на доходи фізичної особи – резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (п.п. 164.2.20 ПКУ).

Ставка податку становить 18 % (п. 167.1 ПКУ) бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) платнику податків (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ПКУ).

Крім того, доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є об’єктом оподаткування військовим збором (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) по ставки 1,5 % від об’єкта оподаткування (п.п. 1.3 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (ф. 1ДФ), затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (далі – Порядок № 4), інші доходи відображаються у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ під ознакою доходу «127».

Також в рядку «Військовий збір» розд. ІІ податкового розрахунку за ф. № 1ДФ проставляються загальні суми виплаченого доходу та утриманого (перерахованого) військового збору (п. 3.11 Порядку № 4).

Враховуючи викладене, дохід, отриманий фізичною особою – резидентом від продажу вживаних речей за посередництвом фізичної особи - підприємця - комісіонера, включається комісіонером до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу такої фізичної особи як інші доходи та оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором на загальних підставах з відповідним відображенням у податковому розрахунку ф. № 1ДФ.

ГУ ДФС У Рівненській області

Читайте також