Школу на Рівненщині ставлять у приклад НУШ (ФОТО)

https://osvitoria.media

Освіторія.Медіа підібрала реальні приклади з різних шкіл України, які демонструють, як оформити класи за стандартами Нової української школи, щоб освітній простір не тільки виглядав сучасно, а й був комфортним для школярів і мотивував їх. До цього списку потрапила і Озерська загальноосвітня школа, що на Рівненщині.

Освіторія.Медіа також дає дієві поради для оформлення класних кімнат за новими стандартами.

Ділимо класи на навчальні зони

Добре, якщо класи будуть поділені на навчальні зони, як рекомендує МОН. Виділіть місця для куточка навчально-пізнавальної діяльності, змінних тематичних осередків. Потрібні будуть зони для проведення дослідів та ігор, відпочинку та художньо-творчої діяльності. Варто подбати й про міні-бібліотеку та осередок вчителя.

Стіни, що говорять

Методика «Стіни, що говорять» — важлива частина освітнього дизайну. Найцікавіше те, що цей промовистий та барвистий освітній простір діти сконструюють самі. Наприклад, діти занотовують результати командної роботи на великих плакатах — «картах візуалізації», а вчителі вивішують їх на стіни. Наліпки, картки, ватмани — все це має бути в навчальних класах.

Використовувати можна не тільки стіни, а й підвішувати створені школярами візуальні матеріали, наче щойно випрані речі, на тонких мотузочках посеред класу. Навіть стеля — це додаткова площа для сприйняття матеріалу.

«Веселі» коридори

Сірим та «сумним» коридорам та стінам у школах вже не місце. Освітній простір має надихати і бути яскравим. Можна зробити акцент на настінних графічних історіях, які тішитимуть зір та розвивати дитячу фантазію.

Чудово, якщо на перервах діти зможуть розім’ятись, граючи в улюблену гру «Класики», не виходячи зі школи. Вдало пофарбовані колони в шкільних коридорах теж стануть відмінним дизайнерським рішенням.

Комфортна зона відпочинку

Зробити зручний килимок для ранкового кола, з якого починатимуться заняття в перших класах, можна склавши докупи різнокольорові фітнес-килимки. Оптимальний розмір килима — 2 на 3 метри, якщо учнів у класі до 15 або 3 на 4 метри, якщо дітей у класі понад 15.

Килимок для ранкового кола може стати й центром «зони відпочинку», якщо доповнити простір м’якими подушками.

Для зони відпочинку в коридорі можна використати м’які пуфи різних форм.

Мобільні меблі

Класні меблі мають бути ергономічними, міцними та безпечними. Важливі форма, розмір і вага. Найкраще, щоб парти та стільці були модульними, щоб школяр міг самостійно їх переставляти — це важливо, коли треба оперативно організувати групову роботу.

Відкриті шафи

Будь-якої миті школярі можуть взяти у відділеннях шаф методичні матеріали, книги та предмети, які використовуватимуть під час уроків. Назад діти їх теж мають ставити без нагадувань. Тому матеріали слід розташовувати так, щоб учні легко мали до них доступ.

«Куточок настрою» та «Мистецький центр»

Протягом дня діти можуть ділитись, як змінюється їхній настрій. Знадобляться спеціальні стікери або картки з різними смайлами, які дитина виставлятиме навпроти свого імені чи фото в «Куточку настрою». Це навчить школярів самоаналізу та допоможе краще розбиратись в емоціях — своїх та інших. «Мистецький центр» стане осередком дитячої творчості та втілення ідей. Розфасуйте матеріали в коробки та виділіть місце для майбутніх виставок.

Читайте також