Скільки кожен мешканець Рівненщини платить на утримування держави?

Сьогодні експерти Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" розповіли, скільки мешканці Рівненщини сплачують податків. Загалом за 2018 рік, орієнтовно, сплатимо 19,1 млрд гривень, а це приблизно 6, 25 грн за годину з кожного працюючого мешканця Рівненської області. Середня зарплата працівника Рівненської області становить майже 6 тисяч гривень, яку він отримує "чистими", в рік сплачує приблизно 54 тисячі гривень у рік податків. Це - податки з праці: 22% - ЄСВ (йде в Пенсійний фонд та на соціальні виплати), 18% - податок на доходи фізичних осіб та 1,5% - військовий збір. 

"Перед тим, як виплатити заробітну плату, роботодавець сплачує за працівника податок на доходи фізичних осіб і єдиний соціальний внесок, але ці гроші йдуть з того, що заробив працівник. Потім рівняни сплачують податки в магазинах за придбані товари, а це податок на додану вартість, акцизи та імпортне мито. Сукупно ці всі податки формують 73% центрального і місцевих бюджетів, якими розпоряджаються чиновники та перерозподіляють їх на послуги з освіти, медицини, пенсійного забезпечення тощо", - розповів експерт Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Микола Малуха.

До того ж, "безоплатна" освіта обійдеться пересічному рівнянину 5,8 тисяч гривень в рік, а на утримання чиновницького апарату - 2,2 тисячі гривень - з кожного. Крім того, купуючи товари в магазинах, оплачуюючи послуги, проїзд, рівняни спрямовують 20% ПДВ - податок №1 в Україні, який приносить найбльше доходів до Держбюджету. Якщо ж Ви споживаєте акцизні товари - цигарки, алкоголь, пальне та електрику - сплачуєте 3% акцизного податку. Не забувайте й про мито. Пенсіонери також сплачують податки - 5 тисяч в рік. 

Голова правління ГО “Центр протидії корупції Віталій Шабунін так прокоментував необхідність мешканців Рівненщини знати, на що витрачають їх податки:

Для того, аби розрахувати, скільки ж Ви щороку сплачуєте податків, можна зайти на сайт "Ціна держави" та ввести свої дані. Калькулятор автоматично розрахує, скільки і куди йде Ваших коштів із податків. 

Читайте також