Смерть породіллі у Рівному: відомі нові подробиці

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

23-го січня після домашніх пологів померла 34-річна рівнянка. Правоохоронці з’ясували, що за період вагітності вона не зверталась за допомогою до лікарів і відмовилась народжувати у пологовому. Хоча, першу дитину народила саме там.

У суботу під час домашніх пологів у неї почалась масивна кровотеча і лише через півтори години для неї викликали швидку медичну допомогу. Жінку госпіталізували в реанімаційне відділення пологового будинку Рівного. За годину вона померла. На місце події виїхала слідчо-оперативна група.

Заступник начальника ГУ НП у Рівненській області Олександр Панасюк повідомив, що кровотечу, за попередніми оцінками, спровокувало невід’єднання плаценти:

«Народжуючи дитину відбулось, на скільки я розумію медичну термінологію, невід’єднання плаценти, що спровокувало обширну кровотечу у зв’язку з чим вона і була доставлена до лікувального закладу».

У квартирі під час пологів перебували чоловік породіллі, її сестра і товаришка зі столиці. Правоохоронці встановили, що остання свого часу також народжувала вдома.

«Ця жінка, яка перебувала з нею в квартирі, в свій час так само народжувала вдома, тому вона і попросила її бути присутньою на пологах. Сама вона ісламського віросповідання і приїхала на пологи до цієї жінки. Наша потерпіла, і це питання перевіряється, має відношення до однієї громадської організації, яка так само має свої гілки на території Рівненської області, які себе позиціонують як люди, які встановлюють тісний контакт із природою, з природніми явищами, які є противниками стандартної медицини і інших моментів, які на їх думку є правильними. Тому і наша потерпіла, коли завагітніла, відразу прийняла рішення, як нам вдалось встановити і це задокументовано в матеріалах кримінального провадження, народжувати вдома», - додав Олександр Панасюк.

Чому присутні на пологах не викликали швидку відразу – пояснюють, що цього не хотіла породілля.

«Чому не викликали швидку раніше – потерпіла була проти, щоб лікарі надавали їй допомогу. Вона надіялась, що впорається своїми силами. Чоловік на певному етапі, я так розумію, поділяв думку свої дружини», зазначив Олександр Панасюк.

Слідчі Рівненського районного управління поліції розпочали досудове розслідування у кримінальному провадженні за попередньою кваліфікацією частини 1 статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство з відміткою «нещасний випадок»). Також планують розпочати кримінальне провадження за ст. 136 ч.3 як ненадання допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані, що спричинило смерть потерпілої.

Тепер експертиза має встановити, коли настала смерть, на скільки була обширна кровотеча і наскільки при наданні вчасно медичної допомоги, жінка могла б вижити. Це все змінює ступінь відповідальності.

Тетяна Попова на своїй сторінці опублікувала допис із товариства лікарів. Подаємо фрагмент: 

"Доброго дня, шановна спільното!

Хочу поділитися з Вами досвідом домашніх пологів, які відбулися у нас в місті. Жінка, 2 вагітність, стала на облік по вагітності в 34 тижні вагітності. Із обстежень – ЗАК (гемоглобін 82), ЗАС – норма. Жінка вегетаріанка. Від прийому препаратів заліза категорично відмовилась. В анамнезі – вагінальні пологи в 2013 році, вага дитини 4400. В жіночу консультацію приходила тричі. Гемоглобін в динаміці через 3 тижні – 81 г/л. Від всіх запропонованих обстежень – відмовилась. Жінка повідомила в жіночу консультацію, що збирається народжувати вдома, з доулою. З нею та ії чоловіком була проведена бесіда про безпечність пологів в умовах пологового будинку.

23.01.2021 о 18:20 жінка доставлена бригадою ШМД після домашніх пологів, які зі слів родини відбулися о 15:15. Народився живий хлопчик, 4570 г. Після пологів пуповину не пересікали. Крововтрата, зі слів чоловіка – близько 5 літрів. Зі слів доули – «трошки більше літра». При госпіталізації, стан вагітної вкрай важкий, на зовнішні подразники не реагує, не контактна. Артеріальний тиск 40/0 мм.рт.ст. Пульс на центральних та периферичних судинах не визначається. Аускультативно, за 10 секунд визначається 2 серцевих скорочення. Негайно розпочата серцево-легенева реанімація. Спроба забору крові на дослідження – невдала. При зовнішньому огляді – зі статевих шляхів візуалізується неклемована пуповина. На фоні СЛР проведена ручне відділення плаценти та виділення посліду.

О 19:10 констатована смерть породіллі".

 

Читайте також