Сьогодні в Рівному відкрили сучасний серцево-судинний центр (ФОТО)

Фото -

Сьогодні, 23 лютого в Рівненській обласній клінічній лікарні відкрили серцево-судинний центр, який обладнаний сучасним обладнанням. Такий крок дозволить значно скоротити смертність від кардіологічних хвороб у області, адже за допомогою нового обладнання лікарі зможуть проводити щодня 1-2 планові операції. Втім, варто пам’ятати і про те, що інфаркти міокарда спланувати неможна. А тому у критичних випадках операцію проведуть позачергово.

У  Рівному такий центр відкрили в рамках впровадження субпроекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Центр створений в обласній лікарні та об’єднав декілька відділень цієї лікарні:  відділення інтервенційної радіології, кардіології, серцево-судинної хірургії та ряд інших.  На відкритті центру був губернатор області Олексій Муляренко, голова облради Олександр Данильчук та деякі депутати облради.

Фото - "Рівне Медіа"
«Родзинкою»
центру стала ангіографічна операційна, яка створена на базі відділення інтервенційної радіології.

Фото - "Рівне Медіа"За розрахунками експертів, операційна зможе забезпечити лікування близько 500-700 пацієнтів на рік.

Фото - "Рівне Медіа"Фото - "Рівне Медіа"

Був період, колинаявний вже старий ангіограф не працював півроку, а тому лікарі направляли «термінових» пацієнтів у сусідні області.

«Відділення працює цілодобово. Гострі та невідкладні випадки оперуються терміново, для них ніяких черг немає. А от планові втручання розписуються дуже чітко. Зараз як такої черги – немає. Працюючи з таким обладнанням ми зменшуємо смертність і сам процес реабілітації. Тобто, пацієнт не знаходиться у лікарні два місяці. Кілька днів і він готовий знову працювати», - розповів головний лікар Іван Зима.

Крім того, в рамках проекту також буде закуплено 720 стентів, які пацієнтам надаватимуться безкоштовно. Цього буде достатньо орієнтовно на рік. На сьогоднішній день у лікарні користають стентами, які отримали за кошти Державного бюджету, які розраховані лише для термінових втручань.  Тобто, якщо пацієнт захоче дорожчий стент, тоді він повинен самостійно його придбати.  Над центром працювали протягом року.

З обласного бюджету були виділені кошти на підготовку приміщень – 3 млн. гривень. Гроші на все інше виділив Світовий банк в рамках проекту. В цілому для створення центру в рамках спільного проекту МОЗ України та Світового банку було закуплено, окрім ангіографічного комплексу, ще 22 одиниці сучасної медичної техніки.

Серед них: 3 дефібрилятори/монітори, 412 канальних електрокардіографів, 10 реанімаційно-хірургічних монітори, 2 аспіратори та зовнішніх кардіостимулятори, а також один імунологічний аналізатор.

Фото - "Рівне Медіа"Фото - "Рівне Медіа"Аналогічний центр планують відкрити в Сарнах, аби пацієнтів не довелося везти більше двох годин. Про це читайте в інших матеріалах «Рівне Медіа».

Читайте також