Спишемо «на зиму», або як освітяни «спускають» сотні тисяч

«Гра» в одну кишеню

Говорите, що на Рівненщині не вистачає коштів на фінансування сільської освіти та дитяче харчування. Давайте проглянемо, як районне управління освіти проводило публічні закупівлі (тендери) на поточний ремонт шкіл. М’яко кажучи, зекономити не дуже вдалося. Усі гроші були розбиті на допорогові суми. Після цього укладався договір із «правильною» фірмою.

Намагання провести тендер робилося кілька разів, а пізніше управління освіти саме їх скасувало.

Як розповідають активісти, мова йде про ремонт Клеванського НВК «школа-ліцей». Кілька місяців тому були оголошені відкриті торги. Дві фірми пропонували ціну 145, 557 та 145, 457 тисяч гривень, але освітяни їх скасували.

Тепер, згідно договору, нові вікна та двері встановить ФОП Пасічник Сергій Васильович за 199, 996 тисяч гривень. Щоб не проводити тендер, сума була зменшена на 4 гривні. Тому можлива переплата на цій закупівлі становитиме приблизно 55 тисяч гривень, або ж більше на 25%. 

У Кустинському навчально-виховному комплексі хотіли замінити дверні та віконні балкони. Максимальна сума, яку хотіли витратити є 199 000 гривень. Свої пропозиції подали троє учасників. До слова, послуги Пасічника С.В. були найдорожчими. Інші ж фірми хотіли виконати те ж саме за 136 тис. грн і 147 тис. грн. І тут управління освіти скасовує тендер «у зв’язку з неможливістю усунення порушень, які виникли через виявлені порушення законодавства».

В чотирьох інших випадках відбулося просто уникнення тендеру через «зрізання» кількох тисяч, аби сума не досягнула 200 000 гривень. Як показує тенденція, у трьох школах змінювати вікна та ремонтувати дах буде один і той же підприємець:

- Змінювати вікна у Глинківській ЗОШ І-ІІ ступенів за 199, 867 гривень буде ТзОВ «Альфарембуд».

- Нові віконні блоки у Рисвянській ЗОШ І-ІІ ступенів за 198, 935 грн поставить ФОП Пасічник Сергій Васильович ;

- Нові вікна для Білівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів встановлюватиме за 199, 994 тисяч гривень ФОП Пасічник Сергій Васильович;

- Зміну покрівлі у Загорощанській ЗОШ І ступеня за 174, 999 тисяч гривень проведе все той же ФОП Пасічник С.В. 

Обійшли закон

Керівник проекту «За чесний тендер на Рівненщині та Волині» Святослав Клічук розповідає, що формально закон не порушували, тому за це відповідальність ніхто й не понесе. Хоч про якусь конкуренцію, відкритість, тим паче, економію говорити не можна:

«Згідно нового закону, про усі допорогові закупівлі, які мають більше 50 тисяч, потрібно звітуватись. Проте, якщо сума не досягає 200 тисяч гривень, то непотрібно проводити тендер. Його можуть провести, але не зобов’язані. Чітко видно, що управління пробувало провести тендери, але, мабуть, вигравала не та компанія, в якої хотіли купити. Його скасували, потім ту саму послугу закупили набагато дорожче. За всіма цими допороговим закупівлями фактично ставили максимальну ціну. Тому на п’яти тендерах вийшла переплата близько 300 тисяч гривень. Нібито, закон про публічні закупівлі не порушено, але гроші платників податків використали неефективно. Фактично, відбулося уникнення тендеру. Мабуть, люди свідомо хотіли уникнути конкурентних торгів, або купити в когось конкретного».

Робимо усе, щоб встигнути

Начальник управління освіти Рівненської РДА Олександр Набочук «відхрещується» від злого умислу та переконує, що вони намагалися якнайшвидше використати усі гроші:

«У нас всі закупівлі відбуваються згідно чинного законодавства України. Є питання, які стосуються швидкої закупівлі. В нас зараз 5 грудня, казначейство закривається буквально в 20-х числах, а об’єми робіт великі. Таким чином, ми абсолютно ніяких законодавчих норм не порушуємо. Тендери можна проводити у літній період, тому зараз ми просто не встигнемо це зробити. Скасування деяких тендерних торгів відбулося через судові тяганини між конкурсантами Чого там один та інший підприємець? Бо є співвідношення ціни та якості. Для того в управління працюють фахівці. В нас головне завдання – це зробити комфортним перебування дітей у школі. Підприємець ФОП Пасічник С.В. брав участь в деяких конкурсах, які ми оголошували. Якщо я не помиляюсь, він десь переміг, тоді ми почали співпрацювати. Зараз цю співпрацю продовжуємо».


На сміх, але керівник запевняє, що деякі суми коштів виділялися сільською радою, а деякі гроші – з районного бюджету, тому й суми вийшли дотендерні. А те, що закладається багато договорів з конкретними підприємцями, то це так вирішив «фахівець, який за це відповідає». На скільки це все «дешево», активісти уже розповіли. Тепер залишилося, щоб час «перевірив» усю цю якість робіт.

Богдан СЛОНЕЦЬ

Читайте також