Справу про викрадення автівки у Вараші - розглядатимуть з початку

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Таке рішення ухвалив суд апеляційної інстанції, оскільки місцевий суд дійшов помилкового висновку, що кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 289 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння транспортним засобом) відноситься до кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення. Таку норму було виключено на підставі Закону України 6 грудня 2017 року, повідомляє Судова влада

Згідно з обвинувальним актом, 33-річний Олександр З., житель Вараша, торік 20 липня, перебуваючи на території гаражного кооперативу міста, близько 16-ї години незаконно заволодів автомобілем «Фіат-Пунто», що належить місцевій жительці Олені  У., яка передала обвинуваченому своє авто з метою тонування у ньому вікон, однак не надавала дозволу на користування ним. Варашець пошкодив її транспортний засіб, завдавши збитків на більш як 146 тисяч гривень.

Вироком Кузнецовського міського суду від 8 травня 2019 року Олександра З. визнано невинуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом, що завдало значної матеріальної шкоди) Кримінального кодексу України за недоведеністю вини особи у вчиненні кримінального правопорушення. Залишив місцевий суд без розгляду і цивільний позов власниці транспортного засобу.

До Рівненського апеляційного суду надійшло одразу дві апеляційній скарги: від Олени У. та прокурора. І власниця транспортного засобу, і державний обвинувач просили суд скасувати вирок місцевого суду та ухвалити новий, яким Олександра З. визнати винуватим за ч. 2 ст. 289 Кримінального кодексу України. Потерпіла просила призначити обвинуваченому максимальне покарання, передбачене санкцією згаданої вище статті (її межа — 8 років), прокурор — 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Олена У. переконувала суд у необхідності задоволити цивільний позов та стягнути з Олександра З. на її користь понад 146 000 гривень матеріальної шкоди та 30 000 — моральної.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ, заслухавши доводи прокурора, обвинуваченого та його захисника, апеляційні скарги потерпілої та прокурора задовольнив частково.

Скасовуючи вирок Кузнецовського міського суду від 8 травня 2019 року стосовно Олександра З. та призначаючи новий розгляд у суді першої інстанції, Рівненський апеляційний суд виходив з того, що місцевий суд дійшов до помилкового висновку, що кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 289 Кримінального кодексу України, відноситься до кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення, оскільки п. 3 ч. 1 ст. 477 Кримінального процесуального кодексу, який передбачав віднесення цього кримінального правопорушення до кримінальних проваджень цієї форми, був виключений на підставі Закону України від 6 грудня 2017 року «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».

Читайте також