Стало відомо, який саме мурал намалюють у Рівному на Міцкевича (ФОТО)

Вже до кінця липня у Рівному з’явиться перший мурал. Намалюють його на стіні 9-поверхового будинку по вулиці Міцкевича, 9 в рамках проекту «The Street Walls», який реалізує ГО «Платформа взаємодій «Простір».

Днями завершився конкурс ескізів для муралу, у якому експертне журі обрало переможця. До слова, за можливість красуватися на багатоповерхівці у Рівному змагалося 10 малюнків від авторів зі Львова, Києва, Одеси, Луцька і Рівного. До складу конкурсного журі увійшло 8 чоловік: голова ГО «Платформа взаємодій «Простір» Олександр Ковальчук, директор Рівненської міської художньої школи Артур Мартиненко, доктор архітектури, професор кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП Ольга Михайлишин, голова ГО «Колоарт», архітектор Павло Бенедюк, голова ОСББ будинку по вул. Міцкевича, 9 Костянтин Бондаренко, член ОСББ будинку по вул. Міцкевича, 9 Петро Шевчук, член ОСББ по вул. Міцкевича, 9 Ірина Волошина та керівник «Inter Beton Bud» Олександр Аліксійчук.

«Ми намагалися врахувати думки фахівців і залучити до складу журі компетентних людей з різних галузей, і особливо мешканців будинку. На нашу думку, все відбувається згідно з планом, але кінцева оцінка буде, звісно, за рівнянами, які побачать завершений мурал. Адже ми робимо це для них, і нам важлива їхня думка», - зауважив голова правління ГО «Платформа взаємодій «Простір» Олександр Ковальчук.

Серед основних критеріїв відбору у конкурсі були оригінальність ескізу, цікава концепція, розуміння будівельних нюансів та досвід виконання подібних робіт, адже автор не лише розробляє ескіз, але й сам його виконує.

Відтак, журі більшістю голосів обрало для муралу ескіз під назвою "Моє місто", де зображена пташка у поєднанні з традиційним орнаментом та сучасним каліграфічним письмом. Його авторами є рівненсько-львівський тандем митців Віктора Челяди та Тараса Довгалюка, які більш відомі під ніками Cash River і Taras Arm.

«Ми вирішили торкнутися теми свободи. Як символ вільної думки і вибору дій обрали образ птаха, який розчиняється у геометричних силуетах міста, що, в свою чергу, покликані розчинити прямі лінії міського образу і надати їм динаміки і різноплановості. Також використали шрифтовий патерн із сучасної каліграфії в поєднанні з традиційним орнаментом і напис каліграфією – «Моє місто». Це - малюнок про міське середовище та істот, що його населяють, про взаємопов`язаність людей, тварин та предметів, про компроміс, що повинен бути присутній у подібних просторах. Інакше конфлікти будуть знищувати усіх і усе. Гармонія та свобода - основні означення цього муралу», - пояснюють свою ідею автори ескізу-переможця.

До слова, проект «The Street Walls» зі створення муралу у Рівному фінансується частково Управлінням культури та туризму Рівненського міськвиконкому в рамках проекту «Рівне - місто унікальних подій». Відтак, на його реалізацію з міського бюджету виділили 70 тис. грн. Решту ж необхідної суми, яка буде озвучена перед стартом реалізації муралу, нададуть вже меценати. Наразі тривають усі остаточні підрахунки кошторису проекту. Вже наступного тижня організатори обіцяють оголосити точний бюджет і визначені терміни виконання.

Нагадаємо, що для реалізації цього проекту був відібраний саме будинок по вул. Міцкевича, 9 через те, що він має хорошу оглядовість стіни, призначеної для муралу, стіна цього будинку вже утеплена, адже завдяки цьому муралом можна буде милуватися багато років, поверхня стіни - максимально гладка, без ефекту «короїда» та вікон. Також організатори попередньо вже отримали згоду мешканців будинку і вповноваженого представника - голови ОСББ.

А ось ескізи муралу, які також брали участь у конкурсному відборі, проте програли переможцю у кількості голосів від журі:

Читайте також