Суд над аптекарем, якого підозрюють у продажі наркотиків у Рівному, досі триває

У Рівненському міському суді продовжують розглядати справу щодо завідувача аптеки на вулиці Костромська, 5, якого підозрюють у продажі медпрепаратів наркозалежним. Справу за ч.1 ст. 321 Кримінального кодексу України розглядає суддя Лариса Смолій. У цій аптеці раніше правоохоронці вже виявили сильнодіючі препарати. Медикаменти зберігалися без відповідних документів про придбання та відпускання.

Аптека за цією адресою не вперше опиняється у полі зору правоохоронців. Ще в 2013 тоді ще міліція після проведеного обшуку вилучила там кодеїновмісні препарати. До міліції скарги на скупчення наркозалежних поблизу аптеки надходили від мешканців прилеглих будинків. Проте на той час співвласник аптеки Юрій Мазепа розповів, що про обшук його ніхто не попереджував, а документи на необліковані ліки у нього були. Справу тоді було закрито.

У 2014 році правоохоронці провели повторний обшук. Речниця ГУ НП у Рівненській області Ольга Ангелова зазначила, що тоді виявили не лише кодеїновмісні преапарати, а також сильнодіючі та препарати, які не були зареєстровані в Україні.

«За 5 років з моменту реєстрації аптеки вона змінювала свою назву, а також власника. Завідувачем аптеки залишається пан Мазепа, однак власники змінювалися. Крім того у відкритих реєстрах можна знайти відомості про те, що за цією ж адресою функціонує товариство з обмеженою діяльністю, яке також займається продажем медичних препаратів. Тобто перереєструвати не завдає ніякої складності і тоді вже на нову юридичну особу власники здійснюють закупку оцих ліків і знову ж таки продають їх поза прилавком. Тобто вони не проводять фінансові операції через касу, бо сильнодіючі препарати потрібно записувати, вести їх облік. Журнал, який приносив минулого засідання адвокат, був пустий. Це означає, що в нас є наявна документація, що пан Мазепа закуповував ці сильнодіючі препарати, їх знаходять у нього в аптеці, але облік їх, що вони до нього прибули, чи він їх реалізовує, він не вів – це також правопорушення,» - розповідає Ольга Ангелова.

Зазначимо, що у 2014 році Держлікслужба у Рівненській області мала провести незаплановану перевірку в аптеці. Проте пан Мазепа не допустив фахівців Держлікслужби до проведення цієї перевірки. Тоді на нього було накладено штраф, який він оскаржував у суді. Однак Житомирський суд визнав цю перевірку правомірною.

У 2015 році Луцький міськрайонний суд засудив Юрія Мазепу до 5 років позбавлення волі за збут сильнодіючих препаратів в особливо великих розмірах. Тоді в суді пан Мазепа свою провину визнав та розповів, що збув сильнодіючий лікарський засіб, не маючи відповідного дозволу. Проте на підставі статті 75 КК України суд звільнив його від відбування покарання та призначив іспитовий строк, який стікає 24 грудня 2018 року. Відтак, якщо Рівненський міський суд встигне винести вирок до цієї дати, то Юрія Мазепу можуть позбавити волі.

До слова, суд оголосив перерву в слуханні справи Юрія Мазепи. Наступне засідання відбудеться 25 жовтня о 16:00 у Рівненському міському суді.

Читайте також