Суддя із Рівного скаржиться на тиск народних депутатів-радикалів

Від судді Рівненського районного суду Рівненської області Коробова Сергія Олександровича надійшло повідомлення про втручання в його діяльність як судді з боку народних депутатів України − членів партії «Радикальна партія Олега Ляшка».

Зокрема, суддя зазначає, що 28 квітня 2018 року Рівненський районний суд Рівненської області постановив рішення у «виборчій справі» за позовом кандидата на посаду сільського голови до Олександрійської сільської виборчої комісії Рівненського району Рівненської області про законність реєстрації одного з кандидатів і оскарження рішення цієї комісії про відмову у знятті з реєстрації цього кандидата.

Суддя наголошує, що у день надходження позову ним невідкладно була винесена ухвала про відкриття провадження та призначено справу до розгляду на наступний день.

Однак, як зазначає Коробов С.О., у зв’язку з неявкою усіх сторін у справі у визначений час, з огляду на особливості розгляду цієї категорії справ, визначені статтею 273 Кодексу адміністративного судочинства України, суд постановив рішення.

За словами судді, відповідача було належним чином повідомлено про час судового засідання та право подати до суду відзив на позовну заяву, позовна заява була надіслана саме відповідачу. Коробов С.О. повідомляє, що відповідач відзиву до суду не подав, клопотання про відкладення судового розгляду чи інших клопотань не заявляв.

Суддя вказує, що при постановленні рішення він керувався положенням Статуту партії «Радикальна партія Олега Ляшка», згідно з яким член партії не може бути висунутий кандидатом у сільські голови, якщо не зареєстровано відповідний територіальний осередок.

Апеляційний суд, не спростувавши цього твердження, вирішив застосувати до вказаних правовідносин норми Закону України «Про місцеві вибори» та не брати до уваги обмеження, встановлені у самому Статуті партії, від якої було висунуто кандидата.

Суддя зауважує, що відповідач (виборча комісія) скористався своїм правом на апеляційне оскарження вказаного рішення.

Третя особа – кандидат у сільські голови − апеляційної скарги до суду не подавав.

На думку Коробова С.О., вказане рішення суду першої інстанції викликало обурення в однопартійців цього кандидата, що мало наслідком розміщення  в засобах масової інформації низки публікацій, переслідування судді народними депутатами та висловлення ними погроз судді у зв’язку з прийнятим судовим рішенням.

Так, за словами судді, народний депутат партії  «Радикальна партія Олега Ляшка» на сторінці у мережі Facebook виклав свою суб’єктивну оцінку судового рішення та висловив погрозу судді у зв’язку з постановленням зазначеного рішення.

Окрім того, як стверджує суддя, його почали переслідувати за винесення вказаного судового рішення за допомогою телефонного зв’язку, на його адресу почали надходити погрози та нецензурна лайка. Суддя вказує, що особа, яка йому телефонувала, представилася народним депутатом вказаної партії.

Ця сама особа, за словами судді, з того самого номера телефону надсилала йому численні sms-повідомлення з погрозами, лайкою та нецензурними висловами.

Коробов С.О. вважає, що народний депутат, який не є учасником судового процесу, повинен утримуватися від звернень до суду щодо прийняття того чи іншого рішення, а також вказівок щодо розгляду справи у певному порядку в позапроцесуальний спосіб. Це стосується, зокрема, і звернень, у яких йдеться, що їх розгляд «взято під депутатський контроль». На думку судді, такі звернення можуть бути розцінені як неправомірний вплив на судову владу, втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, що негативно позначається на авторитеті судової влади та підриває авторитет правосуддя.

Суддя Рівненського районного суду Рівненської області Коробов С.О. просить вважати це звернення повідомленням про втручання в діяльність судді та вжити передбачених чинним законодавством України заходів щодо усунення втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя з боку членів партії «Радикальна партія Олега Ляшка» та запобігання такому втручанню.

 

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України

Читайте також