Святкувати чи ні: що думає молодь Рівного про свято Геловіну?

Фото - Радіо МАКСИМУМ

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада в світі святкуватимуть дещо контроверсійне свято - Хелловін. Його гучно відзначають у Канаді, США, Ірландії, в інших країнах - скромніше. У вечір 31 жовтня дітлахи одягають костюми, беруть "ліхтар Джека" (гарбуз  із свічкою в середині та, нібито, людським обличчям) і ходять від будинку до будинку випрошуючи солодощі

Фото - відкриті джерела

В Україні таке свято почало набирати популярності з 2000 років. Думки українців щодо Хелловіну розділилися: одні підтримують, інші вважають це неповагою до власних традицій та кажуть, що святкувати - гріх.

Зважаючи на те, що таки молодь найчастіше згадує про це свято, журналісти "РівнеМедіа" поцікавилися, що для них - Хелловін

"Коли в моєї молодшої сестри запитали, що це за свято, вона відповіла: «День народження диявола». Адже в ці дні багато молоді, дітей та й дорослих святкуючи часто переодягаються у відьом чи чортів. Багато хто робить це несвідомо, адже не розуміють значення цього свята і просто роблять те, що й всі. Дуже шкода, що з самого дитинства дітки одягають символіку зла, а не добра!" - Юлія, 21 рік.

"Хелловін я не святкую, так щоб із костюмами, але цілком нормально ставлюся до нього. Цьогоріч думаю нафарбуватися і одягнутися тематично тільки для фотосесії", - Анастасія, 20 років.

"У дитинстві це було цікаво, хотілося хоча б щось мінімальне робити - той самий гарбуз, якийсь мейк, когось полякати. Зараз це не дуже актуально для мене, хіба піти на якусь вечірку, де всі в образах. Це в американських фільмах прикольно, там це ніби в нас Різдво, своя атмосфера, а ми - просто жалюгідна пародія", - Лілія, 21 рік.

"Не вважаю, що це настільки важливий день, щоб його святкувати. Але якщо десь в магазині чи кафе буде стилізована фотозона, декор, тематична вечірка чи ще щось, то не бачу тут нічого поганого. Це вигадка вмілих маркетологів, які перетворили звичайний жовтневий день на особливий. Головне ставитися до всього з гумором і гарним настроєм," - Інна, 21 рік.

"Для мене Хелловін - це чиясь безглузда вигадка, від самої назви автоматично негатив появляється в думках, щось страшно неприємне. Не святкую це. Задай собі просте питання: "Кому ти довіряєш своє життя – Богу чи сатані?" - Ірина, 24 роки.

Нагадаємо, близько двох тижнів тому в Рівному під час сесії Рівненської міської ради рівнянка Зінаїда Приступлюк просила заборонити відзначення Хелловіну.

Незважаючи на звернення та думки рівнян про Хелловін, його таки святкуватимуть у місті. Вітрини деяких магазинів, заклади громадського харчування та торгово-розважальні центри вже давно задекоровані в стилі свята - павутинням, гарбузами та кажанами. Тож, святкувати чи ні - вибір кожного.

Читайте також